Linkovi

Isticanje beneficija za nezaposlene


Centar za pomoć nezaposlenima u Nevadi.
Centar za pomoć nezaposlenima u Nevadi.

Beneficije za nezaposlene u ponoć su istekle stotinama hiljada Amerikanaca, a milionima njihovih sugradjana će isteći do kraja godine, ukoliko Kongres ne odluči da ih produži. Cilj tih isplata je da se nezaposlenima obezbedi dovoljno privremenih prihoda kako bi podmirili osnovne potrebe dok traže posao.

Kongres je u više navrata produžavao trajanje tih isplata, imajući u vidu visoku stopu nezaposlenosti u SAD. Medjutim, novi produžetak beneficija uopšte nije izvestan.

Više od godinu dana od kako je počeo slab ekonomski oporavak, stopa nezaposlenosti i dalje je blizu deset odsto. Milioni Amerikanaca su bez posla godinu dana ili duže, što im je zadalo težak finansijski – a često i emotivni – udarac.

U Pensilvaniji, nezaposleni prodavac Greg Rouzen mora da štedi na svemu – od hrane do lekova, i više ne pomaže novčano svoju bolesnu majku. "To me je porazilo", kaže Greg.

Isticanje beneficija za nezaposlene
Isticanje beneficija za nezaposlene

„Svakoga dana tražim posao, ali mi ne polazi za rukom“, priča za Glas Ameirke nezaposleni radnik sa Roud Ajlenda.

Predsednik Barak Obama stalno vrši pritisak na Kongres da produži federalne beneficije nezaposlenima.

Naša je dužnost da im pomognemo da prežive i izdržavaju svoje porodice dok traže novi posao“, ističe predsednik Obama.

Medjutim, Kapitol Hil se sprema za reprizu prethodne bitke oko produžetka beneficija, vodjene u julu, kada su republikanci odbili dalje beneficije ako državna potrošnja ne bude smanjena za istu sumu. Republikanski kongresmen iz Luizijane, Čarls Bustani, kaže:

Predlog koji je danas pred nama predstavlja deveto produženje beneficija za nezaposlene od sredine 2008. Sa izuzetkom samo jednog predloga, prošlog novembra, nismo imali novac da pokrijemo ni jedan od tih produžetaka. To je ukupno 135 milijardi pridodatih našem dugu od 14.000 milijardi.“

Analitičari primećuju da su beneficije za nezaposlene zamišljene kao privremena mera, ali da se zbog ozbiljnosti recesije i sporog tempa ekonomskog oporavka mnogi Amerikanci oslanjaju na taj program duže nego što je uobičajeno. Ekonomista i bivši zvaničnik Sekretarijata za finansije, Erik Toder, objašnjava:

Neki su govorili da ne treba da odvraćamo Amerikance od potrage za poslom tako što im dajemo suviše darežljivu zamenu plate. Ali mislim da sada preovladjuje gledište da stopa nezaposlenosti ne iznosi 10% zato što ljudi ne traže poslove, već je nezaposlenost visoka zato što nema poslova.“

Toder dodaje da nezaposleni obično potroše sve beneficije koje prime, čime podstiču ekonomiju u celini.

Produženje beneficija za nezaposlene je jedan od ciljeva koje demokrate žele da ostvare za vreme kratkog zasedanja Kongresa na kraju godine.

Očekuje se da će predlog biti usvojen u Predstavničkom domu ali je pitanje da li će proći u Senatu, gde republikanci mogu da iskoriste proceduralne metode da bi blokirali usvajanje zakona. Neki od nezaposlenih radnika ranije su organizovali proteste zalažući se za produžetak beneficija, i kažu da su spremni da to urade ponovo, čak i po cenu svog ponosa.

Mnogi ekonomisti očekuju da će stopa nezaposlenosti i narednih meseci ostati iznad devet procenata.

XS
SM
MD
LG