Linkovi

Obama upozorio Rusiju


Predsednik Barak Obama daje izjavu o Ukrajini na brifingu za novinare u Beloj kući, 28. februara 2014.
Predsednik Barak Obama daje izjavu o Ukrajini na brifingu za novinare u Beloj kući, 28. februara 2014.

U kratkoj izjavi novinarima u Beloj kući predsednik Obama je rekao da bi svako narušavanje suvereniteta Ukrajine od strane Rusije dovelo do duboke destabilizacije.

Predsednik Sjedinjenih Država Barak Obama izjavio je da bi vojna intervencija Rusije u Ukrajini imala svoju cenu.

Američki predsednik je naglasio da su Sjedinjene Države veoma zabrinute izveštajima o pokretima ruskih snaga na Krimu. On je dodao da želi jasno da stavi do znanja da narod Ukrajine ima pravo da odredi svoju budućnost. Obama je takodje podsetio Rusiju da je obećala da neće narušavati suverenitet Ukrajine.

Pre nego što se predsednik Obama obratio javnosti, ukrajinski ambasador u UN Jurij Sergejev izjavio je na vanrednom sastanku Saveta Bezbednosti svetske organizacije da su ruski helikopteri i vojni transportni avioni sleteli na Krim. On je dodao da su ruske snage „zauzele“ glavni aerodrom an Krimu. Pre sastanka Sergejev je rekao da želi moralnu i političku podršku medjunarodne zajednice, dodavši da je ono što se dešava u njegovoj zemlji „užasno“.

Kremlj je saopštio da je ruski predsednik Vladimir Putin u petak telefonom razgovarao o situaciji u Ukrajini sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompujem. U saopštenju Kremlja se ističe da je u razgovorima naglašena potreba da se spreči dalja eskalacija nasilja i brzo normalizuje situacija u Ukrajini.
XS
SM
MD
LG