Linkovi

Republikanci povlače podršku, Tramp se izvinjava zbog izjava


Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp
Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp

Neki vodeći republikanci u Sjedinjenim Državama počinju da povlače podršku predsedničkom kandidatu njihove partije Donaldu Trampu nakon videa koji se pojavio u petak, iz 2005. godine, u kome se Tramp može čuti kako daje vulgarne komentare o ženama. Tramp je i u to vreme, kada je razgovarao sa jednim reporterom zabavnog programa, bio oženjen svojom sadašnjom suprugom Melanijom.

I dok je kontroverzni milijarder samo uživao probnu podršku mnogih u svojoj partiji, njegovi vulgarni komentari u videu doveli su do toga da neki stranački lideri objave da neće glasati za njega na predstojećim izborima za predsednika SAD.

Neki su takođe rekli i da neće glasati za njegovu protivnicu iz Demokratske stranke, Hilari Klinton, što ostavlja republikance u nesigurnoj poziciji da ne glasaju za predsednika ili da glasaju za takozvane treće kandidate koji nemaju šanse da pobede u trci za Belu kuću.

Trampov kandidat za potredsednika SAD, Majk Pens, poručio je da "ne može da oprosti, niti odbrani izjave republikanskog kandidata".

Predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan rekao je da mu je "muka" od Trampovih izjava i objavio da Tramp neće prisustvovati godišnjem jesenjem festivalu u Viskonsinu, gradu iz kog je Rajan. Tramp je trebalo da bude tamo zajedno sa Rajanom, guvernerom Viskonsina Skotom Vokerom i Rensom Pribusom, liderom Republikanske partije.

Pribus je na Trampove komentare rekao da "ni jedna žena ne bi trebalo da bude opisana tim terminima ili da se tako govori o njoj na takav način, nikad".

Lider većine u Senatu, Mič Mekonel, rekao je da su ti komentari "nepodnošljivi i neprihvatljivi u bilo kojoj situaciji". "Snažno verujem da Tramp treba da se izvini direktno ženama i devojkama, svuda", rekao je on.

Lider većine u Predstavničkom domu Kevin Mekartni takođe je pozvao Trampa da se u potpunosti izvini.

Senator iz Jute, Majk Li, pozvao je Trampa da odustane od izborne trke, nazvavši ga odgovornim za skretanje pažnje sa mnogih važnih tema sa kojima se danas susrećemo.

Senator Mark Kirk, koji se bori za reizbor u neizvesnoj trci u državi Ilinois, takođe je na Tviteru napisao da bi Tramp trebalo da odustane od trke i da bi Republikanska partija trebalo da uspostavi pravila za njegovu hitnu zamenu.

Senator Džon Mekejn, koji je izgubio od Baraka Obame 2008. godine u predsedničkoj trci, rekao je da je Tramp "sam nosi teret svog ponašanja" i da bi "sam trebalo da se suoči sa posledicama".

Kongresmen iz Jute Džejson Čafec, predsedavajući Nadzornog komiteta Predstavničkog doma, rekao je u petak da on više ne može da podržava Trampa za predsednika. On je rekao da su Trampove reči u videu jedne od najužasnijih komentara koji se mogu zamisliti.

Geri Herbert, guverner Jute, okarakterisao je Trampovu izjavu kao "dostojnu prezira".

Istraživač javnog mnjenja i konzervativni politički savetnik Frenk Lanc kaže "Ovo će izazvati pravu štetu".

Međutim, republikanski kandidat je poručio u intervjuu američkim medijima da nema šanse da će da se povuče iz trke. Tramp bi trebalo da se susretne sa svojom demokratskom rivalkom Hirali Klinton na televizijskoj debati u nedelju.

Tramp se izvinio nakon objavljivanja videa

"Nikad nisam rekao da sam savršena osoba, niti se pretvaram da sam neko ko nisam", rekao je Donald Tramp u snimljenom izvinjenju rano u subotu reagujući na lascivne komentare o ženama koje je dao u videu iz 2005. koji se pojavio u javnosti u petak. "Rekao sam to, pogrešio sam i izvinjavam se", rekao je Tramp.

"Svako ko me zna, zna da te reči ne oslikavaju to što sam ja", poručuje Tramp.

"Putujem po zemlji razgovarajući o tome kako da promenimo Ameriku. Ali ta putovanja takođe menjaju i mene", rekao je Tramp, obećavši da će sutra biti bolji čovek.

Republikanski kandidat je rekao da su nekoliko godina stari komentari bili ništa više nego nestašluk, a da je njihovo objavljivanje skretanje pažnje sa pravih tema.

Tramp je, takođe, u izvinjenju pomenuo svoju demokratsku protivnicu i njenog muža, dodajući da je Hilari Klinton počinila mnogo veće grehe prema ženama.

Hilari Klinton je ocenila da su Trampove izjave užasne i na Tviteru poručila “ Ne možemo da dozvolimo tom čoveku da postane predsednik.”

XS
SM
MD
LG