Linkovi

Ministar za finansije SAD veruje u EU


Američki sekretar za finansije, Timoti Gajtner na konferenciji za novinare u Berlinu, 6. decembar 2011.
Američki sekretar za finansije, Timoti Gajtner na konferenciji za novinare u Berlinu, 6. decembar 2011.

Američki sekretar za finansije, Timoti Gajtner rekao je da je uveren da će Evropska unija uspeti da se izvuče iz dužničke krize, koja je poremetila globalna finansijska tržišta.

"Ohrabreni smo napretkom koji postižu, ne samo u vezi sa potrebnim reformama evropskih ekonomija radi stvaranja uslova za budući brži privredni rast, već i na planu fiskalnog dogovora, odnosno izgradnje snažnije fiskalne arhitekture unije", istakao je Gajtner.

On je to rekao posle jučerašnjeg sastanka sa francuskim ministrom za finansije Fransoa Baroanom u Parizu. Bilo je to Gajtnerovo poslednje odredište tokom puta čiji cilj je bio da ubedi evropske lidere da preduzmu odlučnu akciju.

U ponedeljak su nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi predstavili svoj plan koji predviđa uvođenje većeg nadzora nad budžetskom potrošnjom 17 zemalja članica evrozone. Plan je, međutim, naišao na protivljenje Britanije, koja inače ne koristi evro kao svoju nacionalnu valutu.

U međuvremenu, "Standard end Purs", agencija za kreditni rejting, upozorila je da je stavila pod takozvani "nadzor negativnog rejtinga" 15 od ukupno 17 zemalja evrozone, uključujući Nemačku i Francusku. Takođe je upozorila da bi mogla da smanji visoki rejting fonda za finansijsku pomoć prezaduženim evropskim zemaljama kao što je Grčka.

XS
SM
MD
LG