Linkovi

SAD: Porasla opasnost of napada Irana


Direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper
Direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper

Direktor američke Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper, izjavio je da se povećala opasnost od iranskog napada na tlu Sjedinjenih Država, posle prošlogodišnje neuspešne zavere za atentat na ambasadora Saudijske Arabije u Vašingtonu. Klaper je na jučerašnjem sastanku senatskog Odbora za obaveštajnu delatnost, podneo svoj godišnji izveštaj o pretnjama američkoj nacionalnoj bezbednosti iz sveta, pri čemu je glavna tema rasprave bio Iran.

„Među državama u svetu, iranski taktički napredak – posebno u pogledu obogaćivanja uranijuma – pojačava naše uverenje da je Iran sasvim sposoban da proizvede dovoljno visoko obogaćenog uranijuma za oružje, ukoliko to odluče njegovi politički lideri, a pre svega sam vrhovni lider.“, rekao je Klaper

Klaper je u svom referatu naveo da su iranski lideri „sada skloniji da izvedu napad u Sjedinjenim Državama“ u slučaju da režim oseti „realnu ili naslućenu“ pretnju Sjedinjenih Država. Klaper je takođe objasnio da način na koji Iran odlučuje u pogledu nuklearne energije zavisi od “koristi i štete“, na šta bi mogla da utiče diplomatija. On je naglasio da iransko vođstvo „zadržava otvorenu mogućnost razvoja nuklearnog oružja“.

Kleper je u svom izveštaju pomenuo i tenziju između Srbije i Kosova, zbog koje će - kako je naveo - biti neophodno diplomatsko i bezbednosno angažovanje zapada. Kleper je kao razlog za zabrinutost naveo nestabilnost na severu Kosova i odsustvo napretka u dijalogu Beograda i Prištine, naglašavajući da "duboke etničke i političke podele na Zapadnom Balkanu predstavljaju izazov za stabilnost u Evropi u 2012".

Uz ocenu da je sever Kosova od ključnog značaja, u Kleperovom izveštaju se navodi da sukobi vojnika Kfora i lokalnih Srba krajem 2011. ukazuju na "privrženost etničkih Srba nasilnom otporu pokušajima Kfora da ukloni blokade na severu".

XS
SM
MD
LG