Linkovi

Policajac maltretirao Afroamerikanku u Teksasu


Snimak sa kamere postavljene u policijski automobil
Snimak sa kamere postavljene u policijski automobil

Afroamerikanka Sandra Blend uhapšena zbog manjeg saobraćajnog prekršaja, a nekoliko dana kasnije pronađena mrtva u zatvorskoj ćeliji.

Poslednjih dana američka javnost bavi se neobičnim slučajem hapšenja žene, koja je kasnije pronađena mrtva u zatvorskoj ćeliji, gde je navodno izvršila samoubistvo, mada njena rodbina to osporava.

U javnosti se sada pojavio video snimak iz policijskih kola na kojem se vidi kako je rutinska saobraćajna kontrola prerasla u verbalnu konfrontaciju između teksaškog policajca i Afroamerikanke, koja je kasnije pronađena mrtva u zatvorskoj ćeliji na jugozapadu Sjedinjenih Država, u Teksasu.

Sandra Blend iz Čikaga zaustavljena je 10. jula zbog manjeg saobraćajnog prekršaja. Pošto joj je policajac Brajan Encinija uručio kaznu, rekao joj je da izgleda iznervirano, na šta je Blend odgovorila da jeste iznervirana, jer je prešla u drugu traku samo da bi propustila njegov automobil.

Kada je Blend odbila Encinijev zahtev da ugasi cigaretu on joj je naredio da izađe iz kola. Ona je to odbila, posle čega je Encinija otvorio vrata njenih kola i silom je izvukao napolje, a u nekom momentu je i uperio elektrošok pištolj na Blendovu.

Encinija je zatim počeo da viče na nju i naredio joj da se skloni sa ulice, na mesto van dometa kamere. Na video snimku se zatim čuje kako ona glasno optužuje policajca zato što je “prikovao” za zemlju usled čega je ona udarila glavom. Za to vreme on je konstantno vikao na Blendovu da prestane da se opire.

Takođe juče, iz kancelarije šerifa iz okruga Voler u Teksasu, objavljeno je i tri sata video materijala sa kamere u zatvoru koja je snimala prostor ispred ćelije u kojoj je Blend preminula.

Nema direktnih snimaka iz njene ćelije, ali se vidi momenat kada je čuvar primetio da nešto nije u redu. Medicinski radnici su kasnije došli da odnesu telo.

Kapetan Brajan Kantrel iz okruga Voler kaže da su je čuvari zatekli u stojećem položaju sa užetom oko vrata, koje je napravljeno od plastične kese. Orkužni tužilac navodi da bi krajnja presuda o tome šta se dogodilo Blendovoj mogla da zavisi od dokaza koje su prikupili policija i Federalni istražni biro.

XS
SM
MD
LG