Linkovi

Tinejdžer završio u policiji zbog naučnog projekta


Ahmed Mohamed, 14-ogodišnjak stiže kući u Irving u Teksasu, 17. septembra 2015.
Ahmed Mohamed, 14-ogodišnjak stiže kući u Irving u Teksasu, 17. septembra 2015.

Još jedan rasistički skandal uzdrmao je Sjedinjene Države - ovog puta odigrao se u jednoj srednjoj školi u državi Teksas kada je 14-ogodišnji Ahmed Mohamed, musliman priveden u policiju zbog domaćeg zadatka

Amerikanci, uključujući predsednika Baraka Obamu i vlasnika Fejsbuka, Marka Zakerberga, pružaju podršku tinejdžeru, a čitav incident ponovo je pokrenuo raspravu o tankoj liniji između opreza i paranoje u vreme masovnih ubistava u američkim školama i na drugim javnim mestima.

Ahmed Mohamed, 14-ogodišnjak fasciniran je naukom i tehnologijom, pogotovo žicama i matičnim pločama. Čak je osvojio nagrade za neke svoje naučne projekte. Međutim, najnoviji projekat uvalio ga je u nevolju. Mohamed je napravio digitalni sat od pernice i doneo ga u školu na čas da pokaže profesoru.

Međutim drugi profesor u srednjoj školi Mekartur u Irvingu u Teksasu se unervozio kada je video napravu iz koje vire žice i pomislivši da je eksplozivna naprava, pozvao policiju. I umesto da dobije sve pohvale za uspešan projekat, tinejdžer, genije za nauku je bio vezan lisicama i odveden u policijsku stanicu.

“Uhapsili su me i rekli da sam počinio zločin jer sam napravio lažnu bombu”, priča Mohamed.

Ahmed Mohamed, učenik prvog razreda srednje škole je musliman poreklom iz Sudana. Njegovi roditelji i drugi pripadnici lokalne muslimanske zajednice kažu da je on postao sumnjiv zbog njegove rase i religije.

“To se ne bi dovodilo u pitanje da njegovo ime nije Ahmed Mohamed”, smatra Alia Salem iz Saveta za američko-islamske odnose.

Međutim lokalni prosvetni zvaničnici kažu da svaku potencijalnu pretnju moraju ozbiljno da shvate u vreme masovnih ubistava u školama širom zemlje.

“Želim da sve naše porodice i zajednica i čitava nacija zna da je bezbednost naših učenika apsolutno na prvom mestu u Irvingu”, ističe Lesli Viver iz nezavisnog školskog okruga Irving.

Mohamedov naučni projekat, koji je prošao naopako pokrenuo je lavinu simpatija za tinejdžera. Predsednik Obama ga je pozvao da se pridruži drugim mladim naučnicima u Beloj kući idućeg meseca.

“Mi u Beloj kući, i predsednik lično, vidimo šansu u tome te pokušavamo da kontaktiramo ovog mladića i da mu pružimo jedinstvenu priliku da gaji svoju intelektualnu radoznalost. Mislim da će vrlo lepo da se uklopi sa drugim mladim ljudima koji će biti u Beloj kući za Astronomsku noć”, poručio je portparol Bele kuće, Džoš Ernst.

Američki predsednik bodri učenike da se angažuju u naučnim oblastima i do sada je već bio domaćin nekoliko sličnih događaja u Beloj kući za decu školskog uzrasta.

XS
SM
MD
LG