Linkovi

Keri oštro osudio upotrebu hemijskog oružja u Siriji


Američki državni sekretar Džon Keri tokom brifinga o Siriji, Stejt department, 26. avgust 2013.
Američki državni sekretar Džon Keri tokom brifinga o Siriji, Stejt department, 26. avgust 2013.

Američki državni sekretar izjavio je da je "nasumično ubijanje žena, dece i slučajnih prolaznika hemijskim oružjem u Siriji - moralno odvratno i da se ne može opravdati".

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da se ne na osnovu prikupljenih činjenica ne može negirati da je hemijsko oružje nedavno upotrebljeno u Siriji, što je kako je ocenio - "moralno odvratno". U izjavi za medije u Stejt departmentu Keri je rekao da predsednik Barak Obama veruje da oni koji su pribegli takvom "gnusnom oružju" moraju da snose odgovornost, ali nije naveo kakve akcije bi predsednik mogao da preduzme.

Predsednik Barak Obama je povodom krize u Siriji inače u stalnom kontaktu sa ostalim svetskim liderima. U međuvremenu američke pomorske snage već se raspoređuju u Mediteranu u iščekivanju eventualne odluke o vojnoj akciji.

Video snimci žrtava u Siriji i do sada prikupljeni dokazi podstakli su najviše američke zvaničnike da poruče da ne postoji mnogo sumnje da je sirijski režim upotrebio hemijsko oružje. Sjedinjene Države sa Britanijom i Francuskom razmatraju moguće odgovore na napad, o kojem, sa kolegama iz zemalja širom regiona, danas razgovaraju i načelnik Generalštaba američke vojske i šef centralne komande.

Bela kuća, kako prenose američki mediji, međutim ne želi da deluje samostalno i pokušava da dobije odobrenje Ujedinjenih nacija za moguću akciju. To je danas potvrdio i sekretar za odbranu Čak Hejgel.

“Sjedinjene Države razmatraju sve opcije za Siriju. Sarađujemo sa našim saveznicima i međunarodnom zajednicom, analiziramo obaveštajne podatke i prikupićemo činjenice. Ukoliko se preduzme bilo kakva akcija, to će biti u dogovoru sa međunarodnom zajednicom i u okvirima normi medjunarodnog prava", rekao je Hejgel.

Vojna intervencija, kako pojedini smatraju, je međutim sve realnija opcija, nakon što je Vašington ocenio da je odluka sirijskih vlasti da dozvole pristup inspektorima Ujedinjenih nacija, pet dana nakon napada, prekasna da bi bila kredibilna.

Viši zvaničnik Obamine administracije naglasio je da su zbog odlaganja posete dokazi verovatno značajno uništeni tokom stalnih raketnih napada na to područje i drugih akcija režima. Preduzimanje ozbiljnih mera, u odgovoru na hemijski napad, traže i američki zakonodavci.

“Znamo sigurno da je sirijski predsjednik ranije upotrijebio hemijsko oružje i sada je to uradio drugi put. Ukoliko se Sjedinjene Države budu držale po strani i ne budu preduzele veoma ozbiljnu akciju, koja se ne sastoji samo od lansiranja krstarećih raketa, onda će se naš kredibilitet u svetu, ukoliko još postoji, još više umanjiti", poručuje republikanski senator, Džon Mekejn.

“Možemo da uništimo Asadovu municiju, zalihe goriva. Možemo čak da uništimo sirijske vazdušne snage, ukoliko to budemo želeli", smatra Eliot Engel, demokratski senator.

Vašington je i pod sve većim međunarodnim pritiskom da reaguje. Predsednik Obama ranije je poručio da bi upotreba hemijskog oružja imala ogromne posledice, ali istovremeno nije bio sklon odluci da uvuče Ameriku u još jedan rat. Za diplomatiju pre upotrebe sile založio se i bivši vrhovni komandant NATO snaga Vesli Klark.

“Najvažnije je da osiguramo da sve vojne akcije imaju određenu političku svrhu i da nas približavaju rešenju situacije. Nema svrhe ispaliti oružje ili baciti bombu samo radi bacanja bombe. Mislim da predsednik Obama nije očekivao da će Sirija preći crvenu liniju. Sada očigledno jeste i verovatno ćemo videti oštriji američki stav i određeno angažovanje. Možda će ta akcija biti vojno značajna, ali će svakako biti diplomatski snažna", kaže Vesli Klark.

Pojedini američki zvaničnici pak smatraju da bi američka reakcija trebalo da bude pravovremena odnosno preduzeta dovoljno brzo da bi se sprečio još jedan napad.

“Najbolji ishod kojem možemo da se nadamo jeste da sprečimo Asada da ponovo upotrebi hemijsko oružje protiv svog naroda. Najgori je da budemo uvučeni u veći bliskoistočni sukob", zaključuje pezionisani poručnik američke vojne komande, Stiven Ganjrad.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad je u intervjuu za ruske medije poručio da bi se bilo kakav američki napad završio porazom.
XS
SM
MD
LG