Linkovi

UN skupljaju dokaze o zločinima u Siriji


Borac pobunjeničke Slobodne sirijske armije plače na sahrani saborca poginulog u sukobu sa vladinim snagama
Borac pobunjeničke Slobodne sirijske armije plače na sahrani saborca poginulog u sukobu sa vladinim snagama

Komisija Ujedinjenih nacija objavila izveštaj u kome se kaže da sve strane u Siriji čine ratne zločine, ali da je režim odgovoran za najveći broj

Karla del Ponte, članica nezavisne komisije UN-a koja istražuje ratne zločine u Siriji, predstavila je novi izveštaj o zločinima koje su počinile sve strane u toj zemlji.

Del Ponte je pozvala međunarodnu zajednicu da odluči da li da preda pomenuti izveštaj Međunarodnom krivičnom sudu na razmatranje.

"Mi ne možemo pokrenuti sudske procese, no možemo pritisnuti međunarodnu zajednicu", izjavila je bivša haška tužiteljka Karla Del Ponte.

Brazilski diplomata i predsednik komisije Paulo Pinjeiro objasnio je da istražna komisija nije pravosudno telo, već da samo prikuplja informacije o zločinima i kršenjima ratnog prava i običaja koje su počinile sukobljene strane.

Istražna komisija, koja je osnovana 2011, podnela je svoj prvi izveštaj u avgustu 2012. godine, izrađen na osnovu oko hiljadu intervjua sa učesnicima i žrtvama rata.

Najnoviji izveštaj je nastao na osnovu više od 400 intervuja. U svom najnovijem izveštaju komisija, koja nikada mogla da stupi na tlo Sirije, identifikovala je osobe na vodećim funkcijama kao i pripadnike vladinih i pobunjeničkih snaga koji bi mogli biti odgovorni za ratne zločine u sukobu u kojem je do sada ubijeno najmanje 70 hiljada ljudi.

U izveštaju su kritikovane obe strane u sukobu, ali je podvučeno da su najveći broj zločina počinile vladine snage.

Takođe se navodi da su "vladine snage i savezničke oružane grupe odgovorne za zločine protiv čovečnosti, ubistva, mučenja, prisilne nestanke ljudi i druge nehumane postupke".

Očekuje se da će idućeg meseca, kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava dobiti od istražne komisije poverljivi spisak jedinica i osoba osumnjičenih da su kršili ratno pravo u Siriji.
XS
SM
MD
LG