Linkovi

Vašington traži rešenje za Siriju


Demonstracije protiv sirijskog predsednika Bašara Al-Asada i Rusije u Kafranbelu blizu Idliba.
Demonstracije protiv sirijskog predsednika Bašara Al-Asada i Rusije u Kafranbelu blizu Idliba.

Administracija predsednika Obame pridružila se Arapskoj Ligi, koja poziva Ujedinjene nacije da pospeše odlazak predsednika Bašara al Asada sa vlasti kako bi se zaustavilo višemesečno političko nasilje u Siriji. Sirija računa da će Rusija blokirati akciju UN, koja bi mogla da otvori mogućnost preduzimanja vojne akcije protiv Damaska.

Sirijski ministar inostranih poslova Valid al Moualem je optužio Arapsku ligu, koja je povukla posmatrače iz Sirije, da otvara put ka vojnoj intervenciji time što poziva predsednika Bašara al Asada da siđe sa vlasti.

Rešenje za Siriju definitivno nije rešenje koje predlaže Arapska liga, pa ga odbijamo.“

Obamina adminstracija ističe da ne želi dalju militarizaciju konflita u Siriji. Predsednik Obama je to jasno predočio u svom nedavnom govoru o stanju nacije kada je rekao da je došlo vreme za Asadov odlazak zbog narodnog bunta, kao što su to morali da učine diktatori u Egiptu i Libiji.

Ne sumnjam da će i Asadov režim uskoro uvideti da snage promene ne mogu da se zaustave, kao i da ljudsko dostojanstvo ne može da se negira.“

Glavni američki diplomata za zaštitu ljudskih prava, Majkl Pozner izjavio je ovih dana u Kairu da Vašington očekuje od Arapske lige i Ujedinjenih nacija da pomognu u ostvarivanju promena u Siriji.

„Mi želimo da radimo u partnerstvu sa njima i svakako se nadamo i očekujemo da ćemo uskoro moći da pokrenemo to pitanje u Savetu bezbednosti UN.“

Međutim, Stiven Hejdeman, ekspert za Bliski istok u Institutu za mir, kaže da bi ostvareni konsenzus u Arapskoj ligi mogao da propadne. To bi značilo da Vašington mora da traži rešenje sam.

To su interesantna i važna pitanja za SAD. Vašington je računao da će Arapska liga predvoditi i biti pokriće za preduzimanje snažnih mera protiv Asadovog režima, što bi inače, izgledalo kao američko odnosno zapadno mešanje u untrašnje stvari Sirije.“

Opcije Ujedinjenih nacija su ograničene, jer je Rusija jasno predočila da neće odobriti rezoluciju Saveta bezbednosti koja bi na bilo koji način omogućila preduzimanje vojnih mera ili zavođenje ekonomskih sankcija Siriji.

Američki zvanični izvore navode da su putem razgovora između ruskih i američkih diplomata u Moskvi već uklonjene neke nesuglasice. Ali, sada Ujedinjene nacije treba da uvere Rusiju i Kinu da smena vlasti u Damasku neće ugroziti njihove pozicije u regionu.




XS
SM
MD
LG