Linkovi

SAD finansirale opoziciju u Siriji?


SAD finansirale opoziciju u Siriji?
SAD finansirale opoziciju u Siriji?

Administracija predsednika Obame je danas saopštila da nastoji da promoviše demokratske procese u Siriji, ali ne i da podriva vladu.

To je saopšteno pošto je list „Vašington post“ u današnjem izdanju objavio da Državni sekretarijat tajno finansira sirijske opozicione organizacije, uključujući i satelitski televizijski kanal koji emituje programe protiv Sirijske vlade. List piše da diplomatske depeše koje je objavio veb sajt Vikiliks, ukazuju da je Stejt dipartment uputio čak 12 miliona dolara protivnicima sirijskog predsednika Asada.

Vršilac dužnosti portparola Državnog sekretarijata, Mark Toner, nije želeo da komentariše detalje tog izveštaja, ali je uopšteno rekao da Sjedinjene Države imaju programe za promociju demokratije u Siriji i drugim zemljama u kojima se pomažu institucije koje se zalažu za „građansko društvo“. Toner je dodao da predsednik Asad treba da „odgovori na legitimne težnje svog naroda“.

„Vašington post“ navodi da su Sjedinjene Države izdvojile šest miliona dolara pomoći televiziji „Barada“ stacioniranoj u Londonu, koja je povezana sa sirijskim emigrantskim Pokretom za pravdu i razvoj. U članku se navodi da je finansiranje opozicionih organizacija počelo 2005, kada je tadašnji predsednik Džordž Buš prekinuo diplomatske odnose sa Sirijom.

Nije jasno da li Državni sekretarijat nastavlja da finasira sirijsku opoziciju, ali list navodi da objavljene diplomatske depeše pokazuju da je novac izdvajan i u septembru prošle godine.

XS
SM
MD
LG