Linkovi

Suspendovana vojna pomoć Pakistanu


Veliki deo vojne pomoći SAD odlazi na pakistanske vojnike duž granice sa Avganistanom, koja se smatra uporištem pripadnika terorističkih organizacija
Veliki deo vojne pomoći SAD odlazi na pakistanske vojnike duž granice sa Avganistanom, koja se smatra uporištem pripadnika terorističkih organizacija

Visoki zvaničnik Bele kuće, Vilijam Dejli izjavio je danas da će Sjedinjene Države suspendovati deo vojne pomoći Pakistanu u iznosu od 800 miliona dolara, što neki analitičari ocenjuju kao pokušaj da se pakistanska vojska primora da pojača saradnju sa SAD. Ova odluka je doneta kao rezultat pogoršanja odnosa dve zemlje posle ubistva lidera Al Kaide, Osame bin Ladena.

Dejli je takođe rekao da iako su odnosi dva saveznika teški i složeni, oni moraju da nastave da sarađuju jer, kako ističe, Pakistan je važan saveznik u borbi protiv terorizma.

Gostujući u emisji Ove nedelje (This Week) na TV mreži Ej-bi-si (ABC) Vilijam Dejli je upitan da prokomentariše članak objavljen u dnevnom listu Njujork tajms u kojem se prvi put pojavila informacija o američkoj odluci da suspenduje milione dolara pomoći Pakistanu. Dejli nije precizirao šta je bio povod takve odluke, iako su američki zvaničnici često bili citirani da je taj potez reakcija na odluku Islamabada da protera američke vojne instruktore i da limitira broj viza za američko osoblje.

Prema zvaničnim podacima, SAD su prošle godine godine Pakistanu dostavile gotovo 4,5 milijarde dolara vojne i civilne pomoći. Od toga, 2,7 milijardi dolara je bilo namenjeno za vojsku od čega je 300 miliona otišlo na finansiranje više od 100 hiljada pakistanskih vojnika duž granice sa Avganistanom, inače uporišta Talibana i pripadnika Al Kaide.

XS
SM
MD
LG