Linkovi

Putin: Odnosi sa SAD važniji od Snoudena


Ruski predsednik kaže kako visoko ceni odnose sa Vašingtonom
Ruski predsednik kaže kako visoko ceni odnose sa Vašingtonom

SAD zahtevaju od Rusije ekstradiciju Snoudena optuženog za špijunažu

Advokat Edvarda Snoudena je saopštio da bi američki begunac mogao da zatraži rusko državljanstvo. 30-godišnji bivši kontraktor CIA, zatečen je u tranzitnoj zoni na moskovskom aerodromu više od tri nedelje, dok traži privremeni azil u Rusiji.

Snouden je rekao da želi da otputuje u Latinsku Ameriku, ali njegov advokat Anatolij Kučerena je saopštio da mu je begunac rekao da bi mogao da zatraži rusko državljanstvo.

Sjedinjene Države zahtevaju od Rusije ekstradiciju Snoudena optuženog za špijuažu, pošto je razotkrio detalje o tajnom programu nadzora američke Nacionalne bezbednosne agencije, NSA.

Rusija je odbila da ga izruči, ali je predsednik Vladimir Putin izjavio da su odnosi Moskve i Vašingtona važniji od spora oko Snoudena

“Smatram da su bilateralni odnosi mnogo važniji od svađe oko aktivnosti tajnih službi,” rekao je Putin.

Rusija razmatra Snoudenovu molbu za privremeni azil, međutim, Putin je popručio da njegova zemlja neće tolerisati dalje dostavljanje podataka koji su štetni po SAD.

"Upozorili smo gospodina Snoudena da ne prihvatamo nikakve aktivnosti koje bi mogle da okrnje rusko-američke veze.''

Kučerena predviđa da će privremeni azil biti odobren u sledećih nekoliko dana, posle čega će Snouden moći da napusti aerodrom.
XS
SM
MD
LG