Linkovi

Nove komplikacije u aferi Snouden

  • Glas Amerike

Bolivijski predsednik Evo Morales na bečkom aerodromu Švehat, 3. jul 2013.

Bolivijski predsednik Evo Morales na bečkom aerodromu Švehat, 3. jul 2013.

Lideri Evropske unije saglasili su se da dalji razgovori o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Sjedinjenim Državama budu vezani za razgovore o američkim programima prisluškivanja.

Predstavnica Evropske unije za pravosudje, Vivijen Reding izjavila je da će zatražiti dodatne informacije o navodnom špijuniranju od strane Sjdinjenih Država i dodala da je za uspeh sporazuma o slobodnoj trgovini potrebno uzajamno povereenje.

Nemačka je u medjuvremenu odbila molbu Eduarda Snoudena za azil. Objašnjavajući tu odluku, nemački ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridrih je rekao da pošto Amerika nije otpadnička zemlja, Snouden ne može da se kvalifikuje za azil u Nemačkoj.

Fridrih je takođe saopštio da delegacija njegovog ministarstva uskoro odlazi na razgovore u Vašington. “Jedna radna grupa Evropske unije održaće iduće nedelje sastanak sa američkim kolegom, sekretarom za pravosuđe Erikom Holderom - rekao je Fridrih. Doznaćemo više detalja o kojima ćemo posle toga moći da diskutujemo.”

U medjuvremenu Bolivija je osudila Austriju zbog prinudnog sletanja aviona predsednika Eva Moralesa na bečki aerodrom zbog sumnje da se bivši američki obaveštajni kontraktor Edvard Snouden nalazi među putnicima.

Bolivijski izaslanik u Ujedinjenim nacijama, Saša Ljorenti Soliz zadržavanje na aerodromu je nazvao “otmicom predsednika Moralesa pod pritiskom SAD. Austrijske vlasti su tokom 12-časovnog zadržavanjana pretraživale bolivijski avion.

Incident se dogodio tokom povratka predsednika Moralesa sa ekonomskog samita u Moskvi. Snouden je prošlog meseca sleteo na moskovski aerodrom “Šeremetjevo,” na kojem od tada boravi u zoni za tranzitne putnike.

Zvaničnici su saopštili da se Snouden ne nalazi u bolivijskom avionu, koji je bio prinuđen da sleti u Beč, jer su Francuska i Portugal odbili da dozvole ulazak aviona u njihov vazdušni prostor.

Predsednik Morales je ranije izjavio da bi razmotrio Snoudenovu eventualnu molbu za azil.
XS
SM
MD
LG