Linkovi

Snouden za sada ostaje na aerodromu


Edvard Snouden nije dobio dozvolu da napusti moskovski aerodrom
Edvard Snouden nije dobio dozvolu da napusti moskovski aerodrom

Nekoliko ruskih novinskih agencija prenosi da su Snoudenu već uručena dokumenta za ulazak u Rusiju iako je to kasnije demantovano.

Prema početnim informacijama, američki begunac Edvard Snouden trebalo je danas da napusti tranzitni deo moskovskog aerodroma, međutim usledila je pauza u procesu izdavanja takve dozvole. Snouden se za sada i dalje nalazi na “Šeremetjevu”.

Nekoliko ruskih novinskih agencija prenele su danas da su Snoudenu već uručena dokumenta za ulazak u Rusiju. Bivši kontraktor CIA, koji je razotkrio podatke o američkom tajnom programu nadzora komunikacija, nalazi se već mesec dana na moskovskom aerodromu. On se do sada obratio brojnim zemljama tražeći politički azil. Američke vlasti traže njegovo izručenje zbog optužbi za špijunažu.

Advokat Kučerena je posle razgovora sa Snoudenom rekao da američki begunac još uvek ne poseduje ispravna dokumenta i zato i dalje ostaje na aerodromu.

U međuvremenu, agencija Asošijeted Pres prenosi da je Bela kuća zatražila od ruskih vlasti “pojašnjenje” o trenutnom statusu Edvarda Snoudena. Portparol Bele kuće Džej Karni je saopštio da je Obamina administracija jasno predočila svoju želju da Moskva isporuči Snoudena zbog optužbi za špijunažu, dodavši da će Snoudenov status direktno uticati na predsednikovu odluku da poseti Rusiju u septembru.
XS
SM
MD
LG