Linkovi

Rusija: Venecuela najbolja opcija za Snoudena


Koju će zemlju Snouden izabrati?
Koju će zemlju Snouden izabrati?

Aleksej Puškov, šef odbora za medjunarodne odnose ruske Dume, postavio je večeras poruku na tviteru u kojoj kaže „Venecuela čeka na odgovor Snoudena"

Uticajni član ruskog parlamenta, Aleksej Puškov, koji često govori u ime Kremlja, ohrabrio je bivšeg američkog obaveštajnog kontraktora, Edvarda Snoudena, da prihvati ponudu Venecuele za azil. Puškov je naveo da je to je možda Snoudenova poslednja šansa da dobije politički azil.

Snouden je, kako se veruje, u tranzitnom odeljenju moskovskog aerodroma Šeremetjevo od kako je pre dve nedelje doputovao iz Hong Konga, bez mogućnosti da putuje dalje pošto su Sjedinjene Države anulirale njegov pasoš.

Juče je bolivijski predsednik Evo Morales ponudio azil Snoudenu. On je treći levičarski latinoamerički lider koji je ponudio azil, pored venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura i nikaragvanskog predsednika Daniela Ortege dan ranije.

Nije jasno kako će 30-godišnji Snouden, koji je obelodanio tajne programe nadgledanja komunikacija od strane američke Nacionalne bezbednosne agencije, doputovati u bilo koju od tih latino-američkih zemalja.
XS
SM
MD
LG