Linkovi

Nekoliko meseci za odobrenje azila Snoudenu


Edvard Snouden
Edvard Snouden

Šef ekvadorske diplomatije uporedio je slučaj Edvarda Snoudena, američkog begunca sa slučajem osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža

Ekvador je danas saopštio da će nekoliko meseci biti potrebno za donošenje odluke o davanju azila bivšem kontraktoru američke obaveštajne službe, Edvardu Snoudenu, optuženog za špijunažu zbog obelodanjivanja podataka o tajnom programu praćenja telefonskih i internet poruka.

Šef ekvadorske diplomatije Rikardo Patinjo uporedio je slučaj Edvarda Snoudena, američkog begunca koji je trenutno u tranzitnoj zoni aerodroma Šeremetjevo u Moskvi, sa slučajem osnivača Vikiliksa, Džulijana Asanža, kome je pružila utočište ambasada Ekvadora u Londonu.

Patinjo je na današnjoj konferenciji za novinare u Maleziji rekao da je njegovoj zemlji bilo potrebno dva meseca da odobri azil Asanžu i da ne treba očekivati da će taj proces za Snoudena biti kraći. Patinjo je takođe rekao da će vlada uzeti u obzir sve faktore, uključujući mogućnost da davanje azila utiče na spoljnotrgovinske odnose sa Sjedinjenim Državama. “Kada budemo donosili odluku, razmotrićemo sve te rizike”, rekao je Patinjo. Snouden je već četiri dana na moskovskom aerodromu, dok američki zvaničnici vrše pritisak na Moskvu da ga izruči Sjedinjenim Državama.

Ruski predsednik Vladimir Putin je juče potvrdio da je Snouden na aerodromu Šeremetjevo, ali da nema nameru da ga izruči Vašingtonu. On je naglasio da Rusija nema ugovor o ekstradiciji sa Sjedinjenim Državama. Agencija “Frans pres” prenosi da je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov danas ponovio da je Edvard Snouden slobodan čovek, koji može da ide kad hoće, dodavši da će to biti “dobro i za Rusiju i za njega”.
XS
SM
MD
LG