Linkovi

Političari mobilišu izbornu bazu


Prva dama SAD i predsednik Obama na skupu na univerzitetu države Ohajo
Prva dama SAD i predsednik Obama na skupu na univerzitetu države Ohajo

Prva dama Sjedinjenih Država Mišel Obama, bivša potpredsednička kandidatkinja Sara Pejlin i bivši predsednik Bil Klinton, imaju zadatak svojih stranaka da vode kampanje u prilog kandidata sa neizvesnim izgledima za uspeh na novembarskim izborima za Kongres. Novinarka Glasa Amerike, Lorel Boumen, objašnjava zašto čelnici kao što je predsednik Obama, nailaze na teškoće u pridobijanju glasova za kandidate svoje stranke.

Prva dama Sjedinjenih Država Mišel Obama, popularnija od svog supruga za celih 20 procenata, vodi oštru kampanju radi podsticanja birača da pomognu izbor demokratskih kandidata, koji su u tesnoj trci sa republikanskim suparnicima.

„Možemo li to postići? Možemo,“ kaže Mišel Obama.

„Kako vam se čini Mišel? Zgodna je, zar ne?“, kaže predsednik Obama.

Mišel Obama je stekla pozitivan imidž podržavajući programe za sticanje dobre fizičke kondicije američkih građana, putem zdrave ishrane i gajenja zdrave hrane. Za razliku od svog supruga, ona nije uvučena u spor oko reforme zdravstvenog sistema i davanja pomoći finansijskim firmama.

„Moja deca su u centru mog univerzuma. A moje nade u njihovu budućnost su u žiži svega što činim,“ rekla je prva dama Amerike.

Ta je poruka jednostavna, ali i krajnje politička, tvrdi novinar medijske organizacije Politiko.

Prva dama SAD je za 20 odsto popularnija od svog supruga
Prva dama SAD je za 20 odsto popularnija od svog supruga

„Poruka je apsolutno politička. Ne postoji izjava koju ona ili Bela kuća izdaju, koja to nije. Žene umerene političke orijentacije još mogu da se pridobiju. One su u velikim brojevima glasale za Baraka Obamu na prošlim izborima, što je pomoglo demokratama, ali najnovije ankete pokazuju da su sada okrenute prema republikancima,“ smatra Endi Bar.

„Nema ničeg lošeg u Americi što stari, dobri izbori ne mogu da poprave,“ ističe Sara Pejlin.

Bivša republikanska potpredsednička kandidatkinja, Sara Pejlin, mobiliše žene svojom, kako sama kaže, kampanjom „mame grizli,“ u ime odbrane Amerikanaca od velike države. Unutrašnjepolitički reporter, Majk Obrajen, ovako opisuje pojam „mame grizli.“

„Naziv 'mama grizli' je signal za muškarce da su to žene koje umeju žestoko da brane svoje, a druge da napadaju.“

Bivša potpredsednička kandidatkinja, Sara Pejlin, republikanske kandidatkinje koje su ove godine već pobedile na primarnim izborima zove „mame grizli“.

„Hvala guvernerki Aljaske na podršci,“ izjavila je Kristin Odonel.

Međutim, nekoliko kandidata koje Sara Pejlin podržava, distanciralo se od nje. Prošle nedelje, dok je ona održavala kampanjske mitinge u Kaliforniji, republikanska kandidatkinja za Senat, Karli Fijorina, kao i kandidatkinja za položaj guvrenera, Meg Vitman, nisu došle na skupove, s objašnjenjem da imaju ranije zakazane obaveze.

Bivši predsednik Klinton takođe je aktivan u izbornoj kampanji
Bivši predsednik Klinton takođe je aktivan u izbornoj kampanji

Još jedna često viđena ličnost u kampanjama je bivši demokratski predsednik Bil Klinton.

„Sve što od vas tražimo jeste da nam date još dve godine. Republikancima ste dali osam godina da nas zaglibe u nevolje, pa dajte i nama bar još dve godine da se iz toga izvučemo.

Republikanci su pokušali da opozovu Bila Klintona dok je bio predsednik, ali proteklih godina njegova fondacija „Globalna inicijativa Klinton“, pomaže siromašne u svetu. Njegova popularnost je visoka u svim segmentima američkog društva.

„Demokrate stvarno još vole da ga vide,“ kaže novinar Majk Obrajen.

Međutim, u ovogodišnjoj izbornoj sezoni uočljivo je odsustvo bivšeg predsednika Džordža Buša.

„On je do danas jedan od najmanje omiljenih političara. Verujem da će se to u nekom trenutku izmeniti, kao što je slučaj sa svim bivšim predsednicima, ali Buš je za sada i dalje izuzetno nepopularan,“ kaže novinar Endi Bar.

XS
SM
MD
LG