Linkovi

SAD: Dug put do oporavka


Ekipe ispumpavaju vodu iz podruma poslovne zgrade u nižem delu Menhetna, u Njujorku
Ekipe ispumpavaju vodu iz podruma poslovne zgrade u nižem delu Menhetna, u Njujorku

Mnogi građani u istočnom delu SAD i dalje se bez električne energije, grejanja, vode i hrane pet dana nakon udara "superoluje" Sendi

Električna energija vratila se jutros u najveći deo Menhetna u Njujorku, pet dana nakon udara oluje Sendi na istočni dio SAD.

Mnogi građani, naročito u predgrađima Njujorka i u Nju Džerziju, i dalje su međutim bez struje i ostalih ključnih resursa, hrane i grijanja. Predsjednik Barak Obama rekao je danas da zemlji još predstoji dug put dok se stanovnicima Njujorka, Nju Džerzija, Konetikata i okolnih područja ne obezbijede osnovna sredstva za život i počne povratak na normalne okolnosti. Obama je poručio da je prevazilaženje krize glavni prioritet.

Predsjednik je govorio na sastanku sa šefom Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) Kregom Fugateom, sekretarkom za unutrašnju bezbednost Dženet Napolitano i drugim članovima kabineta. Obama je govorio na naporima da se normalizuje snabdevanje električnom energijom, ispumpavanju vode iz poplavljenih područja i obezbeđivanju privremenog smještaja za one koji su u nevremenu ostali bez krova nad glavom. Takođe je naglasio važnost raščišćavanja terena i regulisanja javnog saobraćaja

Guverner Njujorka Endrju Kuomo je na današnjoj konferenciji za novnare kazao da zvaničnici rade i na prevazilaženju problema sa nestašicom goriva. Kuomo je naglasio da je nestašica rezultat zatvaranja luke, zbog čega tankeri nisu bili u mogućnosti da isporuče gorivo. On je međutim dodao da je isporuka goriva ponovo nastavljena, da je već isporučeno 8 miliona galona, te da će narednih dana biti isporučeno još 28 miliona. Na lokacijama oko njujorškog gradskog područja biće postavljene i privremene benzinske stanice na kojima će građanima biti dijeljeno besplatno gorivo.

Mnoge benzinske pumpe zatvorene su jer još nemaju struju. Prema podacima Američkog automobilskog udruženja, zatvoreno je oko 60 odsto benzinskih stanica u Nju Džerziju i oko 70 odsto na Long Ajlendu. Vlada je najavila juče da će Sekretarijat za odbranu kupiti i transportovati u pogođeno područje 22 miliona galona dodatnog goriva, kako bi se ublažile nestašice. Takođe je saopšteno da će inostranim brodovima biti dozvoljeno da pomognu u prebacivanju goriva iz jedne američke luke u drugu, što po normalnim okolnostima nije legalno.

Broj poginulih u oluji danas je premašio 100 u 10 saveznih država. Prema preliminarnim procjenama, ukupna šteta od nevremena mogla bi da dostigne 50 milijardi dolara.

Zbog i dalje teške situacije, gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg otkazao je sinoć Njujorški maraton, manje od 48 sati prije planiranog početka i četiri dana posle oluje. Građani su se prethodno usprotivili održavanju te manifestacije dok oni nemaju struje, vode i hrane. Dnevni list Njujork Post objavio je i da su zvaničnici maratona gomilali zalihe, koje su mogle da pomognu žrtvama oluje, između ostalog generatore i vodu.

Predsjednik Barak Obama je u današnjem redovnom obraćanju poručio Amerikancima, koji su pogođeni olujom, da će zemlja biti uz njih tokom cijelog procesa oporavka i obnove. Obama je naglasio da je naložio svom timu da ne dozvoli da birokratija odloži rješavanje problema, naročito kada je u riječ o snabdijevanju električnom energijom. Nekoliko dana uoči izbora, predsjednik je kazao da predstoji još dosta posla u velikom broju zajednica koje su pretrpjele veliku štetu tokom “superoluje” Sendi.
XS
SM
MD
LG