Linkovi

Oprez na američkom tržištu uprkos rastu


Trgovci na američkoj berzi
Trgovci na američkoj berzi

Ekonomisti u SAD su zadovoljni proteklom godinom, tokom koje je na berzi zabeležen rast od preko tri hiljade poena, ali su pomalo oprezni u vezi sa narednom

Američke berze su u protekloj godini zabeležile porast od preko 3.000 poena. Odluka američke centralne banke, odnosno Federalnih rezervi da počne postepeno da smanjuje stimulativne mere, počevši od januara 2014., doprinela je daljem porastu vrednosti berzanskih akcija.

Tiker na Tajms skveru sve objašnjava. Porast vrednosti akcija bio je dramatičan, dok većina eksperata smatra da je to rezultat mera Federalnih rezervi. Piter Kardilo je šef firme Rokvel global kapitol.

“Protekla godina je bila uzbudljiva. Naravno tržišta su prošla vrlo dobro, akcije su rasle, investicioni fondovi su rekordni. To je delimično posledica činjenici da je politika vlade, odnosno centralne banke bila velikodušna. Upumpana je prilično velika količina likvidnih sredstava, što je tržištu dalo poleta.

“Federalne rezerve su otkupljivale veliku količinu hipoteka i državnih obveznica, što je znatno povećalo sredstva u rukama vlade, koja je zatim to vraćala u ekonomiju, bilo pojedincima, kontraktorima, vojnoj industriji ili nekom drugom. To je glavni razlog zbog kojeg je tržište dobilo zamah”, kaže Džon Alison iz firme "Union holdings."

Međutim, kakva će biti situacija 2014? Džon Alison predviđa da bi smanjenje sadašnjeg nivoa otkupa obveznica od strane centralne banke za 10 milijardi dolara mesečno moglo negativno da utiče na vrednost akcija.

“Kako se to bude odvijalo, kamatna stopa će nastaviti da raste, što tržišta ne trpe ni u povoljnim ekonomskim uslovima. Stoga vidim mešovite faktore u Americi.”

Većina analitičara se slaže da investitori treba da nastave sa ulaganjem u tržište, bez obzira na oscilacije. Profesor Stiven Braun sa Poslovne škole Stern, na Njujorškom univerzitetetu, zastupa teoriju dugoročnog ulaganja na finansijskim tržištima.

“Svako ko ulaže u berzanske akcije, to čini na duži rok. Niko ne može da zna kakvi su kratkoročni rezultati, ali mi smatramo da je, ako verujete u Ameriku, pametno ulagati i to na duži rok.”

Tržišta kao i većina investitora vole izvesnost. Nedavna odluka centralne banke da smanji stimulativne mere, ali da istovremenoi zadrži kamatne stope na niskom nivou, ima za cilj stabilizovanje i učvršćivanje rasta, kao i jačanje međunarodnog poverenja u američku ekonomiju.
XS
SM
MD
LG