Linkovi

SAD ratifikovale sporazum START


Predsednik SAD Barak Obama i Rusije Dmitrij Medvedev tokom potpisivanja Sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja
Predsednik SAD Barak Obama i Rusije Dmitrij Medvedev tokom potpisivanja Sporazuma o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja

Američki Senat je dvotrećinskom većinom usvojio Sporazum Sjedinjenih Država i Rusije o smanjenju strateškog naoružanja poznat kao novi START. Za ratifikaciju sporazuma glasao je 71, a protiv - 26 senatora.

Na konferenciji za novinare u Beloj kući, koju je održao nešto kasnije, predsednik Obama je rekao da ishod glasanja u Senatu šalje snažnu poruku svetu. On je zahvalio demokratskim i republikanskim članovima Kongresa što su odobrili, kako se izrazio, njegov najviši prioritet u oblasti nacionalne bezbednosti.

Time je zamenjen stari START, čija je važnost istekla pre godinu dana i dodatno - za gotovo trećinu - smanjen broj nuklearnih oruđa koji Rusija i Sjedinjene Države mogu da zadrže. Da bi sporazum stupio na snagu potrebno j da ga ratifikuje i ruski parlament.

Predsednik Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev potpisali su novi nuklearni sporazum START još u aprilu. Ugovor obavezuje dve strane da smanje zalihe svojih nuklearnih bojevih glava i uspostave sistem provere i posmatranja. Njegova ratifikacija pre kraja godine veoma je značajna za Obamu, jer će njegova Demokratska stranka posle Nove godine imati manji broj mesta u Senatu.

Neki republikanci su ga optuživali za vršenje pritiska na senatore radi sticanja političkih poena. Lider senatske manjine Mič Mekonel.

"O ovako važnoj odluci ne bi trebalo odlučivati pod pritiskom nekog roka", rekao je Mekonel.

Drugi republikanci tvrdili su da ugovor ne osigurava verifikaciju ruskih obaveza i da će oslabiti američki sistem raketne odbrane. Republikanski senator iz Južne Dakote, Džon Tun.

"Smanjićemo naš arsenal na nivo koji mnoge od nas čini nervoznim", rekao je Tun.

Ali pristalice sporazuma, uključujući neke istaknute republikance, kažu da se njime obnavljaju neophodne inspekcije nuklearnih arsenala. Republikanac iz Indijane, Ričard Lugar.

"START je u interesu naše nacionalne bezbednosti i potreban nam je odmah. Već više od 12 meseci nemamo inspektore u Rusiji. Nisam jedini koji to smatra ozbiljnim", rekao je Lugar.

Bela kuća i njeni saveznici u Senatu takođe ističu podršku američke obaveštajne zajednice i oružanih snaga. Važnu podršku dao je i sekretar za odbranu Robert Gejts, u saopštenju u kome je rekao da će START obezbediti neophodnu fleksibilnost strateškim nuklearnim snagama da se pozabave pitanjima bezbednosti.

Demokratski senator Džon Keri, pročitao je pismo podrške od strane predsedavajućeg Združenog generalštaba oružanih snaga, admirala Majka Malena.

"U njemu se kaže da "ovaj sporazum ima jednoglasnu podršku svih uniformisanih pripadnika oružanih snaga. Svi smo za njega".

Izvršni direktor vašingtonskog nedržavnog Udruženja za kontrolu naoružanja, Daril Kimbal, kaže da je novi sporazum START bolji od prethodnog, iz 1991, koji je istekao pre 12 meseci.

"Ovaj predviđa ranije nedozvoljene inspekcije na licu mesta. Prvi put omogućava američkim i ruskim inspektorima da vide koliko bojevih glava nosi svaka dugometna balistička raketa, na zemlji i na podmornicama. Provera će biti efikasna", rekao je Kimbal.

Prema sporazumu, obe zemlje moći će da imaju po 1550 bojevih glava, umesto 2200. Ugovor još treba da ratifikuje ruski parlament, ali stručnjaci previđaju da će se to i dogoditi.

XS
SM
MD
LG