Linkovi

Obama potpisao privremeni budžet


Predsednik Barak Obama govori o bužetu
Predsednik Barak Obama govori o bužetu

Američki predsednik Barak Obama je potpisao i pretvorio u zakon predlog privremenog budžeta, kojim je u petak uveče predupređeno zatvaranje državnih službi. Zakonski predlog potpisan kasno sinoć daje zakonodavcima još nekoliko dana da završe kompromisni predlog na osnovu kojeg će se finansirati rad federalnih službi do kraja fiskalne 2011.

Posle višemesečne žestoke rasprave, sporazum, kojim se troškovi smanjuju za 38 i po milijardi dolara, postignut je manje od sata pre nego što bi u petak u ponoć bio prekinut rad većine državnih službi. Predsednik je juče nenajavljeno došao do omiljenog Linkolnovog memorijala, da bi istakao činjenicu da je spomenik otvoren, zajedno sa svim drugim muzejima i spomenicima u Vašingtonu.

Obama je iskoristio priliku da se založi da nastavak rasprave ne bude toliko žustar. On je rekao da je kompromis postignut u poslednjem trenutku – kako je doslovno rekao - „bio primer saradnje kakvu se nadam da ćemo imati u budućnosti“. Sada predsednik i zakonodavci moraju da posvete pažnju verovatno podjednako borbenoj raspravi o povećanju granice državnmog duga i budžetu za 2012.

Kongres treba da odluči da li da poveća maksimum državnog zaduženja od 14 hiljada i 300 milijardi dolara, koji će po svemu sudeći biti dostignut 16. maja.

XS
SM
MD
LG