Linkovi

Postoje milijarde planeta sličnih zemlji


Umetnički prikaz planete Kepler-20e,prve planete slične zemlji pronađene van sunčevog sistema
Umetnički prikaz planete Kepler-20e,prve planete slične zemlji pronađene van sunčevog sistema

Istraživanja teleskopom Kepler pokazala da u našoj galasiji verovatno postoje milijarde planeta veličine zemlje, sa uslovima pogodnim za život

Američki naučnici kažu da zemlja nije jedina planeta sa uslovima za pojavu života. Štaviše, u našoj galaksiji Mlečni put, milijarde planeta sličnih zemlji kruži oko zvezda sličnih suncu.

Na osnovu podataka prikupljenih svemirskim teleskopom Kepler, naučnici američke svemirske agencije NASA zaključili su da približno jedna od svakih pet zvezda sličnih suncu ima planete veličine zemlje i sa površinskom temperaturom pogodnom za održavanje života. A to znači da postoji najmanje 8 milijardi i 800 miliona zvezda sa planetama te veličine i sa pogodnim temperaturnim zonama.

Rezultati pomenute studije objavljeni su juče, u časopisu Letopis Nacionalne akademije nauka.

Istraživanja uz pomoć teleskopa Kepler nisu mogla da pruže druge pojedinosti o tim planetama – da li imaju atmosferu i kiseonik, i da li na njihovoj površini ima vode.

Naučnici kažu da će sledeći korak biti traganje za atmosferom na tim planetama, uz pomoć još snažnijih teleskopa koji tek treba da budu lansirani.
XS
SM
MD
LG