Linkovi

Godišnjica prvog Glenovog leta


Američki astronaut Džon Glen pre pedeset godina tri puta obleteo planetu zemlju
Američki astronaut Džon Glen pre pedeset godina tri puta obleteo planetu zemlju

Američka Agencija za istraživanje svemira, NASA, obeležava 50. godišnjicu prvog odlaska jednog Amerikanca u orbitu oko Zemlje. Raketa iz programa „Merkjuri“ uzletela je 20. februara 1962, a astronaut Džon Glen je tri puta obišao oko planete u okviru misije izvedene s ciljem da se utvrdi kako čovek reaguje na vanzemaljski prostor.

90-ogodišnji Glen je prošle nedelje govorio na proslavi u NASI.

„Znate, postoje stvari koje su vrlo, vrlo lične, koje ne možete da prenesete, osećanja i način na koji ste doživeli ovo ili ono i već sam pogled na Zemlju koji je bio drugačiji od onoga što su ljudi ikada mogli da vide i slične stvari...“

Glenu se za govornicom pridružio 86-ogodišnji Skot Karpenter, jedini preostali živi astronaut sa „Merkjurija“.

„Prošlo je mnogo vremena od Džonovog leta, i mnogo smo naučili otada.“

Glen nije bio prva osoba koja je obletela planetu. Gotovo godinu pre njegovog leta, pilot sovjetskog ratnog vazduhoplovstva Juri Gagarin obleteo je planetu jednom. Glen, koji je četiri mandata služio kao senator iz Ohaja, na skupu koji počinje danas treba da govori o budućnosti Agencije za istraživanje svemira. On kritikuje odluku o zatvaranju američkog programa svemirskih šatlova, koji su svoj poslednji let obavili prošle godine.

XS
SM
MD
LG