Linkovi

Obama i Li pozdravili trgovinski sporazum


Predsednik SAD Barak Obama i južnokorejski predsednik Li Mjung-bak na travnjaku ispred Bele kuće, 13. oktobra 2011.
Predsednik SAD Barak Obama i južnokorejski predsednik Li Mjung-bak na travnjaku ispred Bele kuće, 13. oktobra 2011.

Američki predsednik Barak Obama sastao se danas u Beloj kući sa svojim južnokorejskim kolegom, Li Mjung-bakom, koji se nalazi u državnoj poseti Sjedinjenim Državama. Dvojica zvaničnika pozdravila su sporazum o slobodnoj trgovini dve zemlje, koji je sinoć usvojen u američkom Kongresu.

Obama i Li ocenili su da će sporazum podržati otvaranje radnih mesta i povećati trgovinu između dve savezničke države. Očekuje se da će trgovinski sporazum doneti milijarde dolara ekonomijama obe zemlje. Predsednik Li je izrazio nadu da će južnokorejski parlament usvojiti tu meru u bliskoj budućnosti.

Tema razgovora bila je i Severna Koreja, a predsednik Obama ocenio je da Pjongjang i dalje predstavlja “direktnu pretnju” Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji. On je konstatovao da će Severna Koreja izazvati nove pritiske i još veću izolaciju ako nastavi da ignoriše svoje međunarodne obaveze.

Predsednik Li danas će se obratiti zajedničkoj sednici Predstavničkog doma i Senata, a kasnije će biti počasni gost na državnoj večeri u Beloj kući. U petak će, zajedno sa predsednikom Obamom, posetiti fabriku "Dženeral Motorsa" u Detroitu.

XS
SM
MD
LG