Linkovi

Rana snežna oluja u SAD


Prizor iz mesta Lodaj u državi Nju Džersi, koje je zahvatila neočekivana zimska oluja, 29. oktobar 2011.
Prizor iz mesta Lodaj u državi Nju Džersi, koje je zahvatila neočekivana zimska oluja, 29. oktobar 2011.

U sniježnoj oluji u SAD, neuobičajenoj za ovo doba godine, poginulo je najmanje desetoro ljudi, dok su brojni domovi i radnje i dalje bez električne energije. Riječ je o najnovijoj prirodnoj katastrofi koja je pogodila sjeveroistok zemlje, nakon što je uragan Irena u avgustu izazvao ogromne poplave.

Jako nevrijeme je prošlo, ali je ostala ogromna materijalna šteta. Blizu tri miliona ljudi širom sjeveroistoka moglo bi da bude bez električne energije i do nedjelju dana. Niko nije očekivao snijeg u oktobru.

Pao je veliki broj stabala, oborivši električne vodove. U Konektikatu, radnici pokušavaju ponovo da uspostave napajanje električnom energijom u 70 odsto te savezne države.

Lokalne vlasti pozivaju stanovnike da, zbog blokiranih ulica, odlože svečanosti povodom Noći vještica. Rekordne padavine, u 24 grada, izazvale su i brojne nevolje za putnike. Avion kompanije DžetBlu, na letu od Fort Loderdejla do Njuarka, preusmjeren je u Hartford u Konektikatu, gdje je stajao na pisti sedam sati. 123 putnika za to vrijeme nisu imali hranu, vodu i pristup toaletima.

“To je bila noćna mora. Niko ne želi da bude u avionu bez vode i pristupa toaletima, koji su bili u užasnom stanju,” kaže jedan od putnika Endru Karter.

Nakon što su putnici počeli sve glasnije da protestuju, pilot je obavijestio kontrolu letenja o napetoj situaciji u avionu. Vlasti su pokrenule istragu o ovom incidentu.

Poremećen je i željeznički saobraćaj. 48 putnika Amtrakovog voza, koji je putovao od Ročestera, u državi Njujork, do Bostona, bili su zavijani 14 sati.

XS
SM
MD
LG