Linkovi

Različiti stavovi o nezavisnosti


Slovački šef diplomatije i državna sekretarka na konferenciji za novinare u Stejt Dipartmentu
Slovački šef diplomatije i državna sekretarka na konferenciji za novinare u Stejt Dipartmentu

Državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da želi da veći broj zemalja prizna nezavisnost Kosova koja je, kako je navela, potvrđena odlukom Međunarodnog suda pravde. Klinton je nakon susreta sa slovačkim šefom diplomatije Mikulašom Dzurindom u Vašingtonu istakla da je sada važno da se premoste istorijske podjele između Srba i Albanaca na Kosovu. Dzurinda je rekao da njegova zemlja ne planira da prizna kosovsku nezavisnost, ali je podržao dijalog Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije.

Državna sekretarka i slovački šef diplomatije su na konferenciji za novinare, nakon susreta u Stejt dipartmentu, iznijeli različite stavove prema nezavisnosti Kosova.

“Sjedinjene Države nesumnjivo smatraju da je Međunarodni sud pravde odlučio o pitanju nezavisnosti i suvereniteta. Razumijem stav minsitra i njegove vlade. Najvažnija je međutim pozitivna uloga koju on i Slovačka imaju kada je riječ o naporima da se umanje razlike i stvori drugačija realnost na Zapadnom Balkanu i u cijelom regionu. Očigledno, voljeli bi smo da više zemalja prizna Kosova sada kada je poznata odluka suda, ali takođe znamo da je važno raditi na premošćavanju istorijskih podjela, kako bi region bio u miru, stabilan i na putu ka Evropi.”

Klinton je ponovila da Srbija i Kosovo sada imaju šansu da, pod pokroviteljstvom Evropske unije, započnu dijalog kako bi riješili praktične probleme. Slovački ministar pozdravio je ulogu visoke američke zvaničnice na Zapadnom Balkanu i njenu namjeru da pomogne u uspostavljanju odnosa Beograda i Prištine, ali je ostao čvrsto pri stavu da njegova zemlja neće priznati kosovsku nezavisnost.

"Cilj nije da se prizna Kosovo, već da se doprinese uspostavljanju odnosa Beograda i Prištine, koji će biti dobri, sadržajni i održivi. Slovačka neće priznati Kosovo, ali može mnogo da pomogne.”

Uprkos razlikama u pogledu Kosova, Dzurinda i Klinton izrazili su spremnost na saradnju u pogledu niza drugih pitanja, među kojima su ekonomski razvoj i podrška misiji u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG