Linkovi

"Ekonomija razmene" sve popularnija


Taksisti u Los Andjelesu štrajkuju u znak protesta protiv dozvole za poslovanje gradskih vlasti kompanijama poput "Ubera" i "Lifta" (Lyft)
Taksisti u Los Andjelesu štrajkuju u znak protesta protiv dozvole za poslovanje gradskih vlasti kompanijama poput "Ubera" i "Lifta" (Lyft)

Amerikanci sve češće dele svoj radni prostor, svoja kola, čak i svoje kuće. Taj novi fenomen nazvan “ekonomija razmene” (sharing economy), počeo je da menja način poslovanja, ali privlači i pažnu vladinih regulatornih agencija.

U San Francisku se mogu iznajmiti bickli, ili kola, ili prevoz od kompanija kao što su Uber ili Lift (Lyft), koje posluju po principu “ekonomije razmene”. Vlasnici automobila firme Lift, koji se mogu prepoznati po dekorativnim brkovima, naplaćuju usluge prevoza putem pametnih telefona. Emili Kastor, direktor za odnose sa javnošću firme Lift, kaže da se ovaj prevozni servis proširio u 60 američkih gradova:

“Reč je o klasičnom primeru roditeljskog saveta deci da to ne čine, zar ne? Od malena nam govore - ne ulazite u kola nepoznate osobe. Međutim, to je upravo ono što tražimo od mušterija.”

Brojni mladi profesionalci oslanjaju se na takve usluge, uključujući Sema Mersera, studenta na Unverzitetu Stanford.

“Tako štedim novac i vreme. Račun mogu da podelim sa drugarima,” kaže Merser.

Pokret “ekonomije razmene” više ceni lakoću dobijanja usluge od privatne svojine, kaže Suzan Šahin, stručnjak za sektor prevoza na Univerzitetu Kalifornije u Berkliju:

“Menja se odnos prema vozilu u privatnom vlasništvu, ili vozilu na osnovu lizinga.”

Preduzetnik Noa Kareš organizovao je veb sajta pod nazivom Fistli (Feastly), što asocira na reč “gozba”, preko koje povezuje gurmane sa kuvarima amaterima, koji dodatno zaradjuju pripremanjem hrane za privatne zabave u svojim kućama:

“Filipinska hrana sa malog ostrva, koja se teško može naći u Americi, mogla bi da se poredi sa hranom pronadjenom na izletu, u prirodi. “

Vlasnici firmi i preduzetnici koriste zajednički poslovni prostor u ovoj zgradi, u kojoj se nalazi redakcija lista “San Francisko kronikl”. I biciklisti dele ostavu za bicikle ili iznajmljuju bicikle od firme “Bikelink.org”. Stiven Grover je osnivač tog onlajn servisa:

“Pružamu uslugu povremenim kao i redovnim mušterijama, bez članarine. Nema naplate tokom zimskog perioda ako tada ne koristite bicikl.”

U San Francisku je nedavno održan susret više stotina zagovornika “ekonomije razmene” i investitora, da bi razgovarali o novim prilikama, ali i problemima. Natali Forest iz onlajn grupe “Peers.org” ističe da je taj pokret nastao zahvaljujući mrežama na internetu:

“Ne radi se samo o neprofitnim organizacijama ili biznisima. Reč je u stvari o pokretu koji se zalaže za promenu čitavog ekonomskog sistema.”

Nova ekonomija bila bi zasnovana na rejtingu korisnika, koji bi ocenjivali vrednost usluga na internetu.

Međutim, nisu svi zadovoljni. Hotelijeri kažu da servisi kao što je Er-bi-en-bi (Airbnb) dovode do stvaranja neregulisanih hotela. Servise za prevoz preko interneta optužuju da su neregulisane taksi službe. Za sada lokalne vlasti u Americi, kao i širom sveta, rešavaju ta pitanja pojedinačno - od slučaja do slučaja.
XS
SM
MD
LG