Linkovi

Riker: Dijalog za dobrobit Kosova i Srbije


Potpredsednik srpske vlade Bozidar Djelić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker se pozdravljaju u prisustvu ambasadorke SAD Meri Vorlik u zgradi Vlade Srbije.
Potpredsednik srpske vlade Bozidar Djelić i zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Filip Riker se pozdravljaju u prisustvu ambasadorke SAD Meri Vorlik u zgradi Vlade Srbije.

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Riker danas je posetio Beograd, kako je srpskim domaćinima rekao, grad iz koga je potekao teniski as broj jedan Novak Đoković. Ipak, više od tenisa Riker je sa srpskim zvaničnicima razgovarao o aktuelnoj situaciji i razvoju prijateljskih odnosa dve zemlje.

Uz poruku sa Sjedinjene Države nastavljaju da podržavaju Srbiju na njenom evropskom putu, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Filip Riker je tokom današnjih razgovora sa najvišim srpskim državni zvaničnicima poručio da je dijalog Beograda i Prištine je sredstvo da se prevaziđu sporna pitanja i pronađu rešenja koja doprinose boljitku naroda.

Riker, koji je posle Prištine danas doputovao u Beograd je u odvojenim razgovorima sa potpredsednicima srpske Vlade Ivicom Dačićem i Božidarom Đelićem i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, istakao kao cilj proširenje partnerstva i prijateljstva Srbije i SAD u narednim godinama, saopštila je ambasada SAD u Beogradu. Razgovor je vođen o širokom spektru saradnje između dve zemlje, od ekonomske i vojne saradnje do saradnje u oblasti jačanja vladavine prava, kaže se još u saopštenju.

A pred posetu nemačke kancelarke Angele Merkel Beogradu potpredsednik Vlade Božidar Đelić je izjavio da će srpski zvaničnici tražiti podršku za dobijanje statusa kandidata i određivanje datuma za početak pregovora za ulazak u EU. Bez glasa Nemačke to nije moguće, rekao je Đelić:

"Kada jedan od dva lidera te ključne zemlje dolazi u Srbiju to je dobra vest za sve građane Srbije, zato što će kancelarka Merkel imati mogućnosti da na licu mesta vidi ono što smo uradili. Ne samo u domenu evropskih integracija, nego i u domenu privrednih reformi i onoga što je moguće uraditi i što su uradile i nemačke firme koje ovde posluju", naveo je Djelić.

Govoreći o predstojećem početku pregovora sa Misijom MMF-a, Đelić je rekao da je cilj Srbije da aranžmanom sa MMF-om obezbedi stabilnost i prohodnost kada na jesen prvi put bude izdavala evro obveznice na međunarodnom tržištu kapitala. Tokom razgovora u Privrednoj komori Srbije Đelić je istakao da je veoma je bitno da se postigne dogovor sa MMF radi predostrožnosti, što bi, u slučaju da je to neophodno, moglo da obezbedi povlačenje i do milijardu evra.

XS
SM
MD
LG