Linkovi

Rodić sa Hejgelom o regionalnoj bezbednosti


Foto: Glenn Fawcett (USDoD)
Foto: Glenn Fawcett (USDoD)

Ministar odbrane Srbije, Nebojša Rodić se tokom dvodnevne zvanične posete SAD sastaje sa zvaničnicima Sekretarijata za odbranu i Stejt departmenta, kao i Nacionalne garde i Odbrambene obaveštajne agencije.

Ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić potpisao je u Vašingtonu sporazume između Vlade Srbije i Vlade SAD o poverljivosti informacija i saradnji u programu Partnerstvo za mir.

Rodić je u Pentagonu razgovarao sa američkim sekretarom za odbranu, Čakom Hejgelom, o mogućem širenju vojne saradnje SAD i Srbije, a zatim su potpisali Sporazum u vezi sa bezbednosnim merama za zaštitu tajnih vojnih podataka.

Ministar Rodić pored toga je, u Stejt departmentu, potpisao Sporazum o unapređenju saradnje i statusu snaga u okviru Programa partnerstvo za mir.

Ministra odbrane Srbije danas će primiti šef Biroa Nacionalne garde SAD Frenk Gras, direktor Odbrambene obaveštajne agencije, Majkl Flin i predsednik Nacionalnog univerziteta odbrane SAD Greg Martin.

Rodić, koji je radnu posetu SAD započeo položivši venac na spomenik neznanom junaku na vojnom groblju u Arlingtonu, danas će se takodje sastati sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji se trenutno nalaze na školovanju u Nacionalnom univerzitetu odbrane Sjedinjenih Država.

Hejgel i Rodić o regionalnoj bezbednosti

Portparol Sekretarijata za odbranu, kontraadmiral Džon Kirbi saopštio je juče nakon susreta u Pentagonu da su Hejgel i Rodić "razgovarali o pitanjima regionalne bezbednosti na Balkanu, i načinima da se što bolje iskoristi pozitivan zamah u dijalogu na relaciji Srbija-Kosovo.
Kirbi je saopštio kako je Hejgel pohvalio proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova. Naglasio je i pozitivan uticaj ministra Rodića na regionalu saradnju.

U razgovorima je naglašen značaj održavanja mirnog i stabilnog bezbednosnog okruženja u regionu, a posebno teritoriji Kosova, čije bi narušavanje moglo da poremeti proces evropskih integracija i dijaloga Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. Kao preduslov za ostvarenje tog cilja, naglašen je značaj održavanja aktuelnog nivoa angažovanja snaga KFOR-a i kontinuiteta uspostavljenih modela medjusobne saradnje.

Čak Hejgel je takođe pozdravio "doprinos Srbije mirovnim operacijama i njeno liderstvo u Balkanskoj medicinskoj operativnoj grupi".
​"Odluka Srbije da bude domaćin bilateralnim i multinacionalnim vježbama takođe demonstrira širenje naše saradnje u sektoru odbrane", preneo je portparol Pentagona reči Čaka Hejgela.
U saopštenju Ministarstva odbrane Srbije navodi se da je, kao prioritete u budućoj saradnje, ministar Rodić označio nastavak organizacije zajedničkih vežbi i obuke, modernizaciju i opremanje snaga Vojske Srbije, kao i edukaciju i stručno usavršavanje pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. On je istakao značaj organizacije organizacije vežbi Platinum Wolf 14 i 15, odnosno Logex 15, u Republici Srbiji, što ne predstavlja samo primer uspešne bilateralne vojne sarandje već i evolucije te saradnje u regionalni karakter, ističe se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG