Linkovi

Kantrimen: Zabrinutost pred izbore


Kantrimen: Zabrinutost pred izbore
Kantrimen: Zabrinutost pred izbore

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Tomas Kantrimen je, svedočeći pred Helsinškom komisijom u Vašingtonu na pretresu o Zapadnom Balkanu, izrazio očekivanje da će, ubrzo posle izbora na Kosovu, nova vlada u Prištini brzo pristupiti dijalogu sa Beogradom. Kantrimen je takodje preneo zabrinutost američke vlade zbog pretnji nasiljem na biračkim mestima na severu Kosova.

Zabrinuti smo zbog nedavnih izjava srpskih zvaničnika na Kosovu kojima se, po svemu sudeći, preti nasiljem na glasačkim mestima na severu Kosova. Te izjave, nažalost, nije dovoljno jasno odbacila vlada Srbije. Izdato je pozitivno saopštenje da „izbori ne bi smeli da budu razlog za nasilje ili nemire na severu Kosova“, ali prošlonedeljne pretnje su ipak imale željeni efekat zastrašivanja glasača koji žele da na bilo koji način učestvuju u javnom životu Kosova. Te pretnje su uverljive jer se dešavaju u kontekstu niza nasilnih incidenata protiv Srba na severu koji žele da saradjuju“, istakao je predstavnik Stejt Departmenta.

Kantrimen je dodao da medjunarodna zajednica i kosovske vlasti čine sve u svojoj moći da olakšaju slobodno učešće Srba na izborima u svim delovima Kosova.

„Nažalost, izgleda da su samo Srbi ti koji koriste nasilje da bi sprečili druge Srbe da glasaju“, primetio je.

Američki diplomata ističe da, dok se izbori ne završe i ne formira nova vlada Kosova, neće biti moguć početak dijaloga Beograda i Prištine, dijalog u kojem će Vašington pružiti podršku EU.

Očekujemo od nove vlade u Prištini da brzo pridje pregovaračkom stolu sa Srbijom i u direktnim razgovorima reši pitanja u interesu svih zajednica na Kosovu. Mi ćemo biti tu da pomognemo, ne kao advokat neke od strana, već pružanjem tehničke podrške EU u dijalogu.”

Predstavnik Stejt Departmenta istakao je da će na pregovaračkom stolu biti niz praktičnih pitanja, ali ne i status Kosova, jer su SAD uverene da je to pitanje rešeno, odnosno da je “okvir za status” dalo mišljenje Međunarodnog suda pravde. Kantrimen je primetio da je odbijanje pet članica EU da priznaju Kosovo i njihovo insistiranje na neutralnosti Unije u pogledu statusa oslabilo njen uticaj na Kosovu.

On je ponovio podršku Vašingtona evropskim aspiracijama Srbije i pozdravio korake koje je Beograd preduzeo u saradnji sa Haškim tribunalom, ali i istakao da SAD traže da Srbija u potpunosti ispuni svoje obaveze i isporuči preostala dva begunca, Ratka Mladića i Gorana Hadžića, što prema njegovim rečima ostaje najvažnija prepreka na putu Srbije ka Evropi.

XS
SM
MD
LG