Linkovi

Da li dogovor o budžetu otvara novo poglavlje?


Predsedavajući budžetskih odbora Predstavničkog doma, Pol Rajan, i Senata, Peti Mari, objavljuju postignuti budžetski sporazum na konferenciji za novinare u Kongresu, 10. decembra 2013.
Predsedavajući budžetskih odbora Predstavničkog doma, Pol Rajan, i Senata, Peti Mari, objavljuju postignuti budžetski sporazum na konferenciji za novinare u Kongresu, 10. decembra 2013.

Činjenica da je sporazum o budžetu dobio dvostranačku podršku u Kongresu predstavlja retkost u politički podeljenom Vašingtonu.

Američki Senat je u sredu konačno usvojio dvogodišnji sporazum o federalnom budžetu, kojim se ublažavaju automatska smanjenja vladinih izdataka i sprečavaju nove obustave rada federalne vlade. Za budžetski plan glasala su 64 senatora, dok je 36 bilo protiv.

Sporazum o budžetu garantuje Vašingtonu dvogodišnju poštedu od fiskalnih ratova koji su doveli do obustave rada federalne vlade tokom 16 dana u oktobru. Demokratski senator Ričard Durbin bio je oduševljen:

„Kakvo osveženje u ovom gradu gde zakonodavci često iznevere očekivanja.“

Sporazum o budžetu usvojen je prošle nedelje ubedljivom većinom glasova u Predstavničkom domu. Nezavisni senator Angus King smatra da je to dokaz da Kongres može da funkcioniše:

„U stvari možemo da razgovaramo, možemo da postignemo kompromise, možemo da postignemo dogovore o finansijskim i fiskalnim pitanjima, koji imaju smisla, koji su racionalni, koji utvrdjuju prioritete - možemo da obavljamo naš posao.“

Rezultat pregovora Predstavničkog doma, kojim dominiraju republikanci,i Senata, kojim dominiraju demokrate, ublažava automatska smanjenja vladinih izdataka i istovremeno povećava budžetske prihode kako bi došlo do smanjenja deficita. Uprkos tome, finansijski čvrstolinijaši, poput republikanskog senatora Toma Koberna, nisu zadovoljni:

„To je kompromis za političare, ali ne za američki narod, zato što on u suštini povećava troškove i povećava porez.“

Kobern i drugi republikanci su razočarani time što se sporazum ne bavi dugoročnom fiskalnom neravnotežom, dok se demokrate žale da ne produžava federalnu nadoknadu za nezaposlene.

Na kraju je ipak većina zakonodavaca ostavila medjusobne razlike po strani i podržala sporazum. Republikancima je posebno stalo da ne dodje do još jedne obustave rada vlade zbog budžetskih nesporazuma, kaže analitičar Džered Bernstin:

„Mislim da je vodjstvo republikanaca procenilo da bi još jedna obustava rada vlade bila toliko štetna za njihove političke šanse i za njihov imidž da je to želelo da izbegne čak i po cenu kompromisa sa drugom stranom“

Medjtuim, Bernstin sumnja da će se dvostranaštvo proširiti na druga pitanja:

„Teško mi je da zamislim da će se to preneti na pitanja imigracione reforme, minimalnih nadnica, i druga oko kojih postoje velika neslaganja medju strankama. Mislim da još uvek nismo spremni za kompromis o tim pitanjima. Ako ste trčali oko jedno gradskog bloka to ne znači da ste spremni da trčite maraton.“

Uprkos ovom sporazumu fiskalna drama bi mogla da se vrati na Kapitol u februaru kada će vlada opet dostići limit zaduživanja.
XS
SM
MD
LG