Linkovi

Napolitano: Nema podataka o novoj pretnji


Sekretarka za unutrašnju bezbednost SAD Dženet Napolitano.
Sekretarka za unutrašnju bezbednost SAD Dženet Napolitano.

Američka sekretarka za unutrašnju bezbednost, Dženet Napolitano, kaže da nema “verodostojnih obaveštajnih podataka” da Al-Kaida ili njoj srodne organizacije planiraju napade na SAD koji bi se poklopili sa desetom godišnjicom terorističkih napada 11. septembra 2001.

Medjutim, Napolitano kaže da američke vlasti ostaju u pojačanom stepenu pripravnosti. U njenom današnjem saopštenju, navodi se da se sprovode bezbednosne mere za otkrivanje i sprečavanje potencijalnih zavera protiv SAD.

U medjuvremenu, američka vlada pozvala je Amerikance u inostranstvu da takodje preduzmu mere predostrožnosti.

Širom zemlje, policija je pojačala obezbedjenje lokacija koje bi mogle da budu meta terorista. Jedno od tih mesta je Njujork, koji je pretrpeo najviše žrtava u napadima 2001, kada je ukupno poginulo gotovo tri hiljade ljudi.

Policija je posebno zabrinuta zbog navoda da su u kompleksu lidera Al-Kaide Osame Bin Ladena, koji je ubijen u maju, pronadjeni dokazi koji ukazuju da je Bin Laden podsticao operativce Al-Kaide da napadnu SAD na samu desetogodišnjicu napada ili u blizini tog datuma. Bin Laden, koji je ubijen u akciji američkih specijalaca u maju, navodno je želeo da se malim avionom izvrši napad za vreme nekog većeg sportskog dogadjaja, kako bi se izazvale masovne žrtve.


XS
SM
MD
LG