Linkovi

Keri sa palestinskim pregovaračem o UN rezoluciji


Američki državni sekretar, Džon Keri na konferenciji za novinare u ambasadi SAD u Londonu, 16. decembar 2014.
Američki državni sekretar, Džon Keri na konferenciji za novinare u ambasadi SAD u Londonu, 16. decembar 2014.

Američki državni sekretar razgovaraće sa Erekatom uoči predstavljanja nacrta rezolucije SB UN o izraelskom povlačenju sa palestinskih teritorija.

Masakr u Pakistanu je gubitak za ceo svet, poručio je američki državni sekretar Džon Keri na pres konferenciji u Londonu. Keri je doputovao u Britaniju da bi razgovarao sa glavnim palestinskim pregovaračem Saebom Erekatom uoči najavljenog predstavljanja nacrta rezolucije u Savetu bezbednosti UN kojom bi se postavio rok za izraelsko povlačenje sa palestinskih teritorija.

Vest o masakru u Pakistanu zatekla je američkog državnog sekretara u Britaniji, gde pokušava da doprinese ublažavanju tenzija izmedju Izraleaca i Palestinaca. Džon Keri je izjavio da su talibanske ubice zbrisale decu koju su roditelji jutros poslali u školu da uče, sanjaju i budu bezbedna.

"Prizori su stravični. Deca koju odvoze kolima hitne pomoći. Učitelj koji je živ spaljen pred očima dece… Kuća učenja pretvorena u kuću neizrecivog užasa. Premijer Šarif je izjavio da su to 'njegova deca, njegov gubitak'. Jutros, gde god da živite, ovo su naša deca. Ovo je gubitak celog sveta”, rekao je Keri.

Kerijeva poseta Londonu usledila je posle njegovih jučerašnjih razgovora sa izraelskim premijerom u Rimu kao i šefovima diplomatije Francuske, Britanije i Nemačke u Parizu.

Na konferenciji za novinare u američkoj ambasadi u Londonu, Keri je ocenio da je vreme da se "spusti temperatura i stiša tenzija" izmedju Izraelaca i Palestinaca kako bi se pronašao izlaz iz trenutne teške situacije.

“Trenutno pokušavamo da vodimo konstruktivne razgovore sa svima kako bismo pronašli put napred i stvorili klimu, atmosferu i politički prostor koji bi omogućio povratak pregovorima i političko rešenje", rekao je američki šef diplomatije.

Posle susreta sa Erekatom, Keri bi trebalo da se sastane sa šefom Arapske Lige, Nabilom Elarabijem, dan pošto su palestinske diplomate saopštile da bi njihov nacrt rezolucije mogao da bude predstavljen Savetu bezbednosti.

Palestinskim nacrtom, koji je diplomatama dostavio Jordan, postavlja se rok od dve godine za okončanje izraelske okupacije.

Drugi predlog, o kojem razgovaraju Francuska, Britanija i Nemačka, podrazumeva postavljanje roka samo za postizanje sporazuma o rešenju konflikta.

XS
SM
MD
LG