Linkovi

Sprečeno ubistvo saudijskog ambasadora u SAD


Sekretar za pravosudje Erik Holder na konferenciji za novinare u Vašingtonu, 11. oktobar 2011.
Sekretar za pravosudje Erik Holder na konferenciji za novinare u Vašingtonu, 11. oktobar 2011.

Na konferenciji za novinare u Vašingtonu, američki sekretar za pravosuđe Erik Holder saopštio je da je sprečena zavera za ubistvo ambasadora Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama.

Holder je rekao da su nadležni uhapsili iranskog Amerikanca osumnjičenog da je povezan sa, kako je rečeno, zaverom za "plaćeno ubistvo" saudijskog ambasadora. On je dodao da je osumnjičeni Mansor Arbabsiar, koji ima američki i iranski pasoš, kovao zaveru sa jednim pripadnikom iranske Revolucionarne garde.

Optuženi Mansor Arbabsijar uhapšen je 29. septembra na aerodromu Kenedi u Njujorku a danas je izveden pred sud. Drugi optuženi Golam Šakuri, medjutim, nije uhapšen.

Sekretar Holder je rekao da je zavera osmišljena i sponzorisana i da je njom upravljano iz Irana, dodavši da će Vašington smatrati iransku vladu odgovornom.

Portparol Bele kuće Džej Karni izjavio je da je predsednik Barak Obama upoznat sa postojanjem pomenute zavere u junu.

"Predsednik je obavešten o tome u junu i od administracije je zatražio da pruži svu neophodnu podršku toj istrazi. On smatra da neuspeh tog napada predstavlja važno dostignuće snaga za sprovodjenje zakona i obaveštajnih službi," rekao je Karni.

XS
SM
MD
LG