Linkovi

Obama se priprema za potpisivanje novog sporazuma o smanjenju nuklearnih arsenala


Obama se priprema za potpisivanje novog sporazuma o smanjenju nuklearnih arsenala
Obama se priprema za potpisivanje novog sporazuma o smanjenju nuklearnih arsenala

Predsednik Barak obama večeras putuje u Prag gde će zajedno sa ruskim predsednikom Dimitrijem Medvedevom potpisati novi sporazum o smanjenu nuklearnih arsenala dve zemlje za oko trećinu.

Istovremeno, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov upozorio je da Moskva zadržava pravo na povlačenje iz sporazuma ukoliko budući američki antiraketni štitovi budu ugrožavali bezbednost Rusije.

Obama je juče objavio novu američku nuklearnu strategiju, nazvavši je „značajnim pomakom napred“ i smanjivanju uloge nuklearnog oružja u američkoj bezbednosnoj strategiji. Obama je naveo da su se sprečavanje širenja nuklearnog oružja i nuklearnog terorizma prvi put našli na vrhu američkog nuklearnog programa.

Državna sekretarka Hilari Klinton je izjavila da taj dokument predstavlja prekretnicu u preobražaju američkih nuklearnih snaga i načina na koji zemlja pristupa nuklearnom pitanju.

Prema novoj američkoj nuklearnoj strategiji ogromni američki nuklearni arsenal iz doba Hladnog rata "nije pogodan" za suzbijanje pretnji od terorizma i neprijateljskih režima koji žele da steknu nuklearno oružje. U njoj se kaže da je za Sjedinjene Države od suštinske važnosti da se bolje prilagode rešavanju tih prioriteta.

Američki Kongres zahteva od svake nove administracije da donese plan za moguće korišćenje nuklearnog oružja. U planu Obamine administracije se navodi da će Sjedinjene Države predvoditi pojačane napore za suzbijanje širenja nuklearnog oružja i preokrenuti nuklearne ambicije Irana i Severne Koreje.

XS
SM
MD
LG