Linkovi

Putin kritikuje Vašington


Ruski premijer Vladimir Putin na sastanku u Moskvi
Ruski premijer Vladimir Putin na sastanku u Moskvi

Ruski premijer Vladimir Putin optužio je Vašington da podstiče njegove političke protivnike. Po Putinovim rečima, komentar državne sekretarke Hilari Klinton „dao je signal“ njegovim izbornim protivnicima.

"Pogledao sam prvu reakciju naših američkih partnera. Prvo što je učinila državna sekretarka, rekla je da su izbori bili nepošteni i nepravedni, mada još nije dobila izveštaje OEBS-a. Ona je dala ton nekim našim političarima, dala im je signal. Oni su taj signal čuli i počeli su aktivan rad uz podršku Državnog sekretarijata", rekao je Putin.

Klinton je na konferenciji za novinare u Briselu odgovorila na današnji komentar ruskog premijera izrazivši, kako je rekla „osnovanu“ zabrinutost zbog načina na koji su sprovedeni parlamentarni izbori u Rusiji.

„Izrazili smo zabrinutost zbog osnovane zabrinutosti u pogledu sprovođenja izbora i mi podržavamo prava i aspiracije ruskog naroda za napredak i ostvarenje bolje budućnosti, do čega će, nadamo se, doći narednih godina.“

Opozioni lideri već tri dana nadgledaju proteste zbog izbora. Medjunarodni posmatrači navode da je glasanje u nedelju bilo propraćeno tvrdnjama o brojnim neregularnostima. Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov apelovao je da se ponište ruski parlamentarni izbori i da se održe novi, istakavši da rezultati ne odražavaju volju naroda i da vlasti moraju da priznaju lažiranje i izbornu prevaru.

Oko pedeset hiljada pripadnika policije i snaga ministarstva unutrašnjih poslova patrolirali su juče ulicama Moskve, gde je uhapšeno oko 50 opozicionih demonstranata. Zvaničnici snaga bezbednosti su saopštili da je u Moskvi prethodne noći uhapšeno 550 judi.

U narednih deset dana opozicija planira da održi još četiri protesta u Moskvi. Prve demonstracije zakazane su za subotu ispred Kremlja. Vlasti su dale dozvolu za skup od 300 ljudi, dok je preko Fejsbuka i ruskih internetskih društvenih sajtova učešće najavilo 23.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG