Linkovi

SAD: Rekordna prodaja na internetu


Potrošači u jednoj od radnji tokom praznične kupovine
Potrošači u jednoj od radnji tokom praznične kupovine

Potrošači u Sjedinjenim Država će, kako se očekuje, danas postaviti novi rekord kada je reč o kupovini na internetu, s obzirom na to da prodavci nude velike popuste kako bi privukli građane koji kupuju poklone za Božić.

Nacionalna federacija za maloprodaju predviđa da će 122 miliona Amerikanaca kupovati na internetu, na takozvani sajber ponedjeljak i da je među njima veliki broj onih koji će kupovinu obavljati na poslu, po povratku sa dugog prazničkog vikenda.

Rekordne prodaje zabilježene su i u tradiocionalnim radnjama, proteklog petka, nakon Dana zahvalnosti. Prema najnovijim podacima, prodaja na takozvani “Crni petak“ skočila je za 6, 6 odsto u odnosu na prošlu godinu, odnosno prodato je robe u vrednosti od 11 milijardi 400 miliona dolara. Za mnoge prodavnice taj dan označava izlazak iz gubitaka i ostvarivanje profita, koji se prema tradiciji, beleži crnim mastilom.

Maloprodaja u Sjedinjenim Državama već duže vreme trpi posledice ekonomske krize, visoke nezaposlenosti i strahovanja u pogledu ekonomske budućnosti. Mnogi trgovci smatraju da su veliki popusti i agresivne reklamne kampanje, po svemu sudeći, ubedili oprezne potrošače da troše novac.

Pojedini analitičari međutim upozoravaju da bi moglo da dođe do pada prodaje nakon okončanja promotivnih cena. Eksperti pažljivo prate sektor maloprodaje, zato što potrošnja čini oko 70 odsto američke ekonomske aktivnosti.

XS
SM
MD
LG