Linkovi

Otkazano spaljivanje Kurana


Lider male hrišćanske crkve na Floridi izjavio je da je otkazao planove za spaljivanje Kurana u subotu. Namera pastora Terija Džonsa da održi protest putem spaljivanje Kurana naišla je na osudu lidera širom sveta, uključujući i predsednika Baraka Obamu.

Pastor Džons izjavio je u četvrtak da je otkazao planirani protest pošto je postigao sporazum sa muslimanskim liderima u Njujorku da se islamski kulturni centar i džamija ne izgrade, kao što je predvidjeno, u blizini takozvane "nulte tačke", na mestu terorističkih napada na nekadašnje kule Svetskog trgovinskog centra 11. septembra 2001.

"Imam i ja smo se složili da se džamija podigne ne drugom mestu", rekao je Džons. "Mi smo pristali da otkažemo naš planirani protest u subotu, a umesto toga ja ću otputovati u Njujork da se sastanem sa imamom."

Medjutim, u pisanom saopštenju imama Fejsala Abdula Raufa, koji nadgleda projekat o podizanju islamskog kulturnog centra, kaže se da nije bilo nikakvog sporazuma da se centar izgradi na drugoj lokaciji.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts pozvao je telefonom pastora Džonsa u četvrtak i zatražio od njega da otkaže svoj plan o spaljivanju Kurana. Kako su saopštili zvaničnici Pentagona, Gejts je rekao Džonsu da bi njegov plan mogao da ugrozi živote američkih vojnika. .

Džonsova najava spaljivanja Kurana u znak protesta protiv terorizma naišla je na osudu lidera širom sveta uključujući i predsednika Baraka Obamu.

U intervjuu za tv mređu ABC u četvrtak predsednik Obama je rekao da je ono što Džons planira potpuno suprotno američkim vrednostima. Predsednik je dodao da bi spaljivanjje Kurana podstaklo još veće nasilje i terorizam i predstavljalo odlično sredstvo za regrutovanje novih sledbenika al Kaide. Mnoge države su osudile plan o spaljivanju Kurana, uključujjući Pakistan, Indiju, Francusku i Britaniju. Nameravani protest osudili su i Vatikan i generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki-mun.

Zvaničnici Bele kuće upozorili su da bi spaljivanje Kurana predstavljalo korak nazad za nastojanja administracije da poboljša odnose Sjedinjenih Država sa islamskim svetom.

Predsednik Obama je u četvrtak čestitao muslimanima praznik Ramazanski bajram, kojim se završava sveti mesec Ramazan. Predsednik je u svojoj poruci pozvao Amerikance da daju priloge za fond pomoći žrtvama nedavnih poplava u Pakistanu.

XS
SM
MD
LG