Linkovi

Objavljeni dobitnici Pulicerove nagrade


Fotografi Vašington Posta Niki Kan, Riki Karioti i Kerol Gazi u redakciji svog lista, 18. aprila 2011, nakon što su saznali da su osvojili Pulicerovu nagradu za fotografije snimljene na Haitiju posle katastrofalnog zemljotresa.
Fotografi Vašington Posta Niki Kan, Riki Karioti i Kerol Gazi u redakciji svog lista, 18. aprila 2011, nakon što su saznali da su osvojili Pulicerovu nagradu za fotografije snimljene na Haitiju posle katastrofalnog zemljotresa.

U Njujorku su u ponedeljak uveče objavljena imena ovogodišnjih dobitnika izuzetno cenjene Pulicerove nagrade.

Dnevnici „Los Anđeles Tajms“ i „Njujork Tajms“ dobili su po dva prestižna priznanja za novinarska dostignuća, dok prvi put u dugogodišnjoj istoriji ove nagrade nije dodeljen „Pulicer“ za praćenje najnovijih vesti.

„Los Anđeles Tajms“ čiji je izdavač proglasio bankrotstvo pre tri godine, dobio je nagradu za javnu službu zato što su njegovi novinari razotkrili korupcionašku aferu u kalifornijskom gradu Bel, čiji su zvaničnici sami sebi isplaćivali ogromne zarade. Izveštaji „Los Anđeles Tajmsa“ o toj temi doveli su do hapšenja i reformi. Fotoreporterka „L. A. Tajmsa“ Barbara Dejvidson nagrađena je za fotografije prolaznika, koji su se našli u sred obračuna rivalskih bandi u Los Anđelesu.

Nagrada u kategoriji „međunarodno izveštavanje“ pripala je novinarima „Njujork Tajmsa“ Klifordu Leviju i Elen Beri, jer su uspeli „da ostvare značajan uticaj na diskusiju o slabljenju pravosudnog sistema u Rusiji".

Njihov kolega Dejvid Lionard dobio je „Pulicera“ za komentar, zbog, kako je navedeno, "elegantnog upliva u najkomplikovanija ekonomska pitanja u SAD, od federalnog deficita do zdravstvene reforme".

Neprofitna organizacija „ProPublica“, koja je prošle godine postala prvi onlajn servis vesti koji je nagrađen Pulicerovom nagradom, ove godine je dobila nagradu u kategoriji „nacionalno izveštavanje“, pošto su njeni novinari Džesi Ajsinger i Džejk Bernstin otkrili sumnjive prakse na Volstritu, koje su doprinele ekonomskoj krizi.

Pulicerove nagrade dodeljuju se svake godine za izuzetna dostignuća u novinarstvu, književnosti, dramaturgiji i poeziji. Dodeljuje ih Bord Pulicerove nagrade na njujorškom Univerzitetu Kolumbija, a svaki dobitnik primiće i ček na 10 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG