Linkovi

Test uticaja Sare Pejlin


Test uticaja Sare Pejlin
Test uticaja Sare Pejlin

U tri američke savezne države danas se održavaju primarni izbori, a ulog je visok i za bivšu guvernerku Aljaske, Saru Pejlin, koja je podržala neke od kandidata u ovoj trci. Medjutim, veliko pitanje je da li njena politička podrška zaista pomaže kandidatima.

To je sukob dve „Mame Grizli“. Sara Pejlin nastoji da smeni aktuelnu republikansku senatorku iz Aljaske, Lisu Murkovski. Pejlin podržava njenog protivnika Džoa Milera, tvrdeći da je on, za razliku od Lise Murkovski, dovoljno žustar da se suprostavi predsedniku:

„On ima kičmu da se suprotstavi radikalnom programu Baraka Obame. Za razliku od njega, Lisa Murkovski je u Kongresu glasala isto kao demokrate više nego bilo koji republikanac koji se ove godine kandiduje za reizbor.”

Predstojeći novembarski izbori su test uticaja Sare Pejlin u njenom sektoru Amerike. Ona je ove godine već postigla neke impresivne pobede na drugim mestima, pruživši kritičnu podršku Niki Hejli u trci za guvernerku Južne Karoline i Karli Fjorini za senatsko mesto iz Kalifornije. Medjutim, u poslednje vreme Sara Pejlin kao da posustaje... Tokom proteklih pet nedelja kandidati koje je podržala, izgubili su u Dzordžiji, Tenesiju, Kanzasu, Koloradu i državi Vašington.

Kandidat koga je podržala na Aljasci je tvrdokorni konzervativac i pripadnik takozvanog pokreta čajanke. U nedavnom intervjuu za mrežu ABC, Džo Miler je sugerisao da su povlastice za nezaposlene neustavne:

„Nadoknada za nezaposlene pre svega nije dozvoljena Ustavom. Mislim da je to prva stvar koju treba razmotriti i ne podržavam produženje roka za davanje takvih povlastica.“

Miler je poznat i po tome što na svoje političke mitinge privlači pristalice prava na nošenje oružja. Još jedan kandidat koga je podržala Sara Pejlin, danas je na izbornom testu u Arizoni. Senator Džon Mekejn se žestoko bori da pobedi Džej Di Hejvorta - na primarnim izborima republikanske stranke.

XS
SM
MD
LG