Linkovi

Tramp ne ublažava stav povodom imigracije


Donald Tramp na skupu u Finiksu u Arizoni
Donald Tramp na skupu u Finiksu u Arizoni

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp je ponovio obećanje da će preduzeti mere protiv nedokumentovanih imigranata koji žive u Sjedinjenim Državama, čime je okončao nagadjanja da će, kako se očekivalo, ublažiti ton po tom pitanju.

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izneo je niz ciljeva u svom strasnom jučerašnjem govoru u Finiksu u Arizoni počevši sa ključnim obećanjem da će izgraditi zid duž 3.200 kilometara duge granice sa Meksikom.

“Meksiko će platiti za zid. 100-procentno. Oni to još ne znaju, ali će platiti za taj zid. Oni su veliki narod, veliki lideri, ali će platiti za zid. Tokom prvog dana mog mandata počećemo da radimo na neprobojivom, visokom, moćnom, lepom, južnom zidu na granici.”

Tramp je takodje obećao da će oformiti specijalne snage koje će deportovati sve nedokumentovane imigrante iz Sjedinjenih Država u njihove matične zemlje.

“Naši prioriteti će obuhvatiti deportaciju kriminalaca, pripadnika bandi, onih koji ugrožavaju bezbednost, kao i onih koji su prekoračili vize i protiv kojih je podignuta optužnica. To su oni koji se se oslanjaju na pomoć od države ili remete bezbednosne strukture zajedno sa milionima nedavnih ilegalnih pridošlica pod aktuelnom korumpiranom administracijom.”

Agresivni ton Trampovog govora je bio u oštrom kontrastu sa njegovim umerenim govorom ranije juče tokom zajedničke konferencije za štampu sa meksičkim predsednikom Enrikeom Penjom Nijetom u Meksiko Sitiju.

Tramp je rekao novinarma da on i Penja Nijeto nisu razgovarali o tome da li će Sjedinjene Države ili Meksiko platiti za predloženi projekat izgradnje zida. Medjutim, u nizu tviter poruka, meksički lider je insistirao da je rekao Trampu da njegova zemlja neće platiti podizanje zida.

Bivša državna sekretarka Hilari Klinton, Trampova demokratska protivkandidatkinja na novembarskim predsedničkim izborima, rekla je grupi vojnih veterana juče da Tramp ovom ishitrenom posetom Meksiku nije pokazao dobre rukovodeće kvalitete potrebne da se bude predsednik.

“U pitanju je više od pukog fotografisanja za štampu. Potrebna je konzistentnost i pouzdanost, kao i u izgradnji ličnih odnosa - ljudi moraju da znaju da mogu da računaju na vas, da nećete reći jednu stvar jednog dana, a nešto sasvim drugačije narednog dana. Isto tako potrebno je više da se nadoknadi godina dana uvreda i insinuacija, svakako je potrebno daleko više nego da svratite kod suseda na par sati i potom opet odletite kući. To tako ne funkcioniše.”

Tramp je stekao najveći deo podrške tokom kampanje retorikom koju je Penja Nijeto nazvao uvredljivom i bolnom za meksički narod. Tramp je dodao da južni sused Sjedinjenih Država krade radna mesta, šalje one koji siluju, kriminalce i ubice preko granice i ne čini mnogo da zaustavi ilegalne imigrante.

XS
SM
MD
LG