Linkovi

Džeb Buš i zvanično predsednički kandidat


Pripreme za govor Džeba Buša u Majamiju
Pripreme za govor Džeba Buša u Majamiju

Bivši guverner Floride Džeb Buš, brat i sin bivših predsednika, danas je u Majamiju zvanično objavio predsjedničku kandidaturu i tako postao 11 republikanac u izbornoj trci.

Za Buša se u početku vjerovalo da će biti favorit, ali je prema novim anketama gotovo izjednačen sa većim brojem kandidata.

Dugo očekivana kandidatura konačno je ozvaničena danas. Uoči govora u Majamiju, Džeb Buš pokrenuo je izbornu kampanju video snimkom, na kojem je poručio:

''Veliki broj ljudi bio bi u mnogo boljoj situaciji kada bi popravili nekoliko stvari.”

Iz Džebovog novog izbornog simbola izostavljeno je slavno prezime, zbog kojeg je u početku smatran jednim od favorita i koje mu je vjerovatno pomoglo da prikupi ogromne svote novca od kada je počeo da razmatra kandidaturu prije pola godine. Trenutno je međutim izjednačen sa velikim brojem kandidata, čemu je doprinio i prošlomjesečni nespretan odgovor na pitanje o Iraku, kada je rekao da bi i on odborio invaziju.

Džeb Buš je kasnije rekao da je pogrešno razumeo pitanje i da ne bi izvršio invaziju na Irak da je znao ono što je poznato danas. Ankete, u međuvremenu, pokazuju da mu popularnost pada. U martu je imao podršku 21 odsto republikanaca i nezavisnih birača koji naginju desnici, dok ga trenutno podržava samo 10 odsto. Takođe zaostaje za favoritom Demokratske stranke Hilari Klinton.

''Kandidujem se da bi osigurala da ekonomija bude dobra za vas i sve Amerikance - i uspješne i one koji se suočavaju sa problemima.”

Klinton je privukla hiljade pristalica na prvim izbornim skupovima proteklog vikenda na kojima je, između ostalog, poručila da bi predsjednik Barak Obama trebalo da posluša liderku manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi kada je riječ o usvajanju trgovinskog zakonodavstva koje je podijelilo Demokratsku stranku.

XS
SM
MD
LG