Linkovi

Amerikanci se sele na jug i zapad

  • Elizabet Li

Direktor službe za popis stanovništva Robert Grouvs prilikom saopštavanja rezultata poslednjeg popisa

Direktor službe za popis stanovništva Robert Grouvs prilikom saopštavanja rezultata poslednjeg popisa

Podaci najnovijeg popisa stanovništva Sjedinjenih Država pokazuju da se Amerikanci sve češće sele na jug i zapad zemlje, gde su prilike za zaposlenje bolje, a i troškovi života niži. Taj deo Amerike takođe privlači mnoge latinoameričke imigrante. Kakve su posledice demografskih kretanja na buduću unutrašnju politiku zemlje?

Popis stanovništva se u Sjedinjenim Državama obavlja svakih deset godina. Prema poslednjem popisu, obavljenom prošle godine, stopa rasta broja stanovnika je najniža od velike depresije 1930-tih. Međutim, i sadašnji rast od 9,7 odsto je mnogo viši nego u drugim bogatim zemljama, kao što su Japan i Nemačka, u kojima broj stanovnika stagnira ili se smanjuje.

Direktor službe za popis stanovništva, Robert Grouvs, kaže da na imigraciju otpada 40 odsto populacione ekspanzije u Americi, kao i da se menjaju područja u koja ljudi odlaze da žive.

„Ovo je prva decenija u istoriji naše zemlje u kojoj je broj stanovnika na zapadu veći nego na srednjem zapadu“.


Stanovnici se sele na jug i zapad. Zbog tog novog trenda, 18 saveznih država će do izbora 2012. steći ili pak izgubiti nekoliko predstavnika u američkom Kongresu. U većini tih država populaciona kretanja idu u korist Republikanske stranke.

Ali to ne znači da će te države ostati pro-republikanske, tvrdi Odri Singer, stručnjak za demogragska kretanja u Insitutu Brukings.

„Smatram da je pogrešno zaključiti da demografska kretanja predstavljaju pobedu za Republikansku stranku, jer letinoamerikanci po pravilu glasaju za demokrate. Demografski rast u pomenutim državama je rezultat njihove ekspanzije. To je etnička zajednica sa najvišom stopom rasta u Americi“.

Singer kaže da je prerano nagađati koja će stranka steći dodatni broj mesta u Kongresu, ali je očigledno da će stranka koja pobedi na izborima uticati na unutrašnju i spoljnu politiku zemlje.

XS
SM
MD
LG