Linkovi

Predsednik Obama dočekao Papu u Beloj kući


Predsednik Obama i papa Franja u Beloj kući, 23. septembar, 2015.
Predsednik Obama i papa Franja u Beloj kući, 23. septembar, 2015.

Papa Franja oduševio je katoličke vernike ali I ostale Amerikance prvog zvaničnog dana posete SAD, u toku koje će obići tri grada na istočnoj obali.

Papa je posetio Belu kuću gde mu je predsednik Barak Obama sa suprugom Mišel priredio topao doček, dok je cela zemlja puna divljenja prema skromnom papi koji je ulio novu energiju američkim katolicima, ali i zadao glavobolje nekim konzervativcima u njenim redovima.

Dok su se zvaničnici I gosti okupljali u bašti Bele kuće, papa Franja je, po savršenom, sunčanom vremenu prvog dana jeseni, jutros izašao iz ambasade Vatikana u Vašingtonu da pozdravi brojne okupljene vernike i dobronamernike. Zatim se uputio u Belu kuću, gde su ga srdačno dočekali američki predsednik I prva dama.

Verujem da uzbudjenje koje prati vašu posetu, sveti oče, može da se pripiše ne samo vašoj ulozi pape, već I vašim jedinstvenim kvalitetima kao čoveka. U vašoj skromnosti, jednostavnom načinu života, u nežnosti vaših reči i velikodušnosti duha vidimo živi primer Isusovih učenja – vodju čiji moralni autoritet potiče ne samo iz reči nego i dela.” , rekao je predsednik Obama i dodao

"Podsećate nas da u očima Boga, naša vrednost kao pojedinaca I društva nije odredjena bogatstvom ili slavom, već time kako sledimo poziv Svetog pisma da pomognemo siromašnima i marginalizovanima.”

Papa Franja se zahvalio na dobrodošlici rečima koje su nosile jasnu poruku.

“Duboko sam vam zahvalan na dobrodošlici u ime svih Amerikanaca. Kao dete iz porodice imigranata, srećan sam što sam gost u ovoj zemlji, koja je u najvećoj meri nastala od takvih porodica.”

Papa Franja je svoj prvi javni nastup u SAD iskoristio da iznese direktan stav o nekim gorućim političkim pitanjima – stav koji bi mogao da antagonizuje američke republikance. On je pozdravio rad predsednika Obame na obnovi odnosa sa Kubom i pohvalio njegove napore u borbi protiv klimatskih promena.

“Veoma sam ohrabren što predlažete inicijativu za smanjenje zagadjenja vazduha. Meni se takodje čini jasnim da su klimatske promene problem koji se ne može ostaviti na rešavanje budućim generacijama.”

Posle ceremonije, predsednik Obama i papa su se povukli na privatni razgovor u Ovalnoj kancelariji, o problemima koji obojicu tište i vrednostima koje dele.

Papa se potom, u svom papomobilu provezao oko Bele kuće, mašući hiljadama gradjana koji su izašli na ulice prestonice da ga pozdrave. Kada je jedna devojčica zaobišla barijeru u želji da se primakne papomobilu, papa Franja je mahnuo svojim telohraniteljima da je dovedu, i zatim poljubio u čelo.

Njegova sledeća odrednica bila je Katedrala Svetog Mateje, I molitva sa 450 američkih biskupa. Papa Franja se osvrnuo na skandal u vezi sa seksualnim zlostavljanjem unutar crkve, poručujući da ti zločini ne smeju nikada da se ponove.

Na današnjem papinom programu je i kontroverzna kanonizacija španskog misionara iz 17. Veka, Džunipera Sere u Bazilici bezgrešnog začeća. Sera je doneo hrišćanstvo u Kalifornijiu ali američki starosedeoci, Indijanci, smatraju da je doprineo zlostavljanju i iskorenjivanju brojnih plemena zbog čega protestuju zbog te kanonizacije.

XS
SM
MD
LG