Linkovi

Bez novih propisa za čistiji vazduh


Predsjednik Barak Obama
Predsjednik Barak Obama

Predsjednik Barak Obama odustao je od planova za uvođenje strožijih propisa o smanjenju zagađenja vazduha zato što bi, kako je naveo, kompanijama bila nametnuta dodatna pravila u trenutku kada je ekonomska situacija u zemlji i dalje loša

Obama je naredio vladinoj Agenciji za zaštitu živote sredine za zaustavi primjenu plana, koji bi ubrzo od američke industrije, saveznih država i zajednica zahtijevao da smanje emisiju štetnih gasova ili u suprotnom da plate kazne. Predsjednik je naveo da nova pravila nisu potrebna, zato što će standardi za kvalitet vazduha biti preispitani 2013. godine.

Obamina odluka, koju su oštro kritikovale organizacije za zaštitu životne sredine, predstavlja zanačajnu pobjedu za kompanije koje su lobirale protiv predloženih propisa navodeći da će ih koštati milijarde dolara i da će biti primorane da otpuste hiljade radnika. Američki predsjednik je inače, u redovnom obraćanju naciji subotom, pozvao Konres da hitno produži važenje zakona o saobraćaju, kako bi se izbjeglo da milioni radnika ostanu bez posla.

XS
SM
MD
LG