Linkovi

Obama obilazi Srednji zapad


Predsednik Barak Obama govori na skupu u gradiću Kenjon Fols, u Minesoti
Predsednik Barak Obama govori na skupu u gradiću Kenjon Fols, u Minesoti

Nakon jedne od najgorih nedjelja njegove administracije, koju su između ostalog obilježili dramatični usponi i padovi na tržištu, američki predsjednik Barak Obama danas je krenuo u obilazak autobustom tri države na srednjem zapadu, kako bi pokušao da odgovori na kritike da nije uradio dovoljno na poboljšanju ekonomske situacije. Prema nedavnom istraživanju javnog mnjenja, samo 39 odsto Amerikanaca podržava Obamine poteze, što je najniži nivo od preuzimanja dužnosti. Njegovi republiaknski rivali u međuvremenu vode uzbudljivu trku za predsjedničku nominaciju.

Predsjednik Obama danas je krenuo na turneju, u okviru napora da ublaži oštre kritike kandidata za republikansku predsjedničku nominaciju. Okupljenima u gradiću Kenjon Fols, u Minesoti, Obama je poručio da su globalni događaji teško pogodili američku ekonomiju i isovremeno optužio Kongres za zastoj u pogledu domaće potrošnje.

Znam da ste nezadovoljni. I ja sam. Moramo da se usredsredimo na pokretanje ove ekonomije, da vratimo ljude na posao i da osiguramo da je američki san dostupan svima.”

Veliki broj Amerikanaca je međutim skeptičan u pogledu Obaminih rezultata.

"Riječ je o predsjedniku koji mora da stane na svoje noge i da promijeni tok razgovora”, kaže analitičarka Ejmi Volters.

U Republikanskoj stranci u međuvremenu je u toku oštra borba za predsjedničku nominaciju. Kongresmenka iz Minesote, Mišel Bakman, odnijela je prvu pobjedu, nakon što je na probnom glasanju u Ajovi zauzela prvo mjesto.

“Poruka je da građani žele promjenu u Vašingtonu i da ne žele ono što Barak Obama pruža. Umorni su od prevelike potrošnje i žele da osiguraju da se ona zauzda. Nisu htjeli da se podigne granica zaduživanja i da predsjednik dobije još jedan blanko ček vrijedan 2 milijarde 400 miliona dolara. Poslali su veoma glasnu i jasnu poruku”, istakla je Bakman.

Bivši guverner Minesote Tim Polenti je nakon lošeg rezultata tokom takozvanog izvlačenja iz šešira, koje se smatra ključnim ranim testom popularnosti kandidata, odustao od predsjedničke trke.

"Bio nam je potreban određen podstrek da nastavimo dalje. To se nije dogodilo, tako da objavljujem u vašoj emisiji da okončavam kampanju za predsjednika”.

Guvernner Teksasa Rik Peri je pak odlučio da se kandiduje.

"Sada moramo da se fokusiramo na to da ponovo pokrenemo ekonomiju. I ja imam iskustva u tome”.

Peri je sinoć debitovao u Ajovi, na iskom skupu kao i Mišel Bakman. Oboje se bore za podršku hriščanskih konzervativaca i konzervativnog pokreta “Čajanka”.

XS
SM
MD
LG