Linkovi

Tramp i Karson ne posustaju


Republikanski predsednički pretendenti Ben Karson i Donald Tramp
Republikanski predsednički pretendenti Ben Karson i Donald Tramp

Poslovni magnat Donald Tramp i bivši neurohirurg Ben Karson i dalje su najpopularniji među pretendentima na predsedničku nominaciju Republikanske stranke 2016., pokazalo je najnovije istraživanje, objavljeno uoči sutrašnje druge republikanske debate.

Prema anketi televizijske mreže CBS i dnevnika Njujork tajms, kontroverzni milijarder ima podršku 27 odsto birača, a mnogo uzdržaniji Karson 23 odsto. Ostale kandidate, među kojima su aktuelni i bivši guverneri i senatori, podržava manje od 10 odsto ispitanika. Bivšeg guvernera Džeba Buša, koji je na trećem mjestu, podržava svega 6 odsto birača, upola manje nego na početku avgusta.

Tramp i Karson su novajlije u politici i popularnost im raste zbog retorike usmerene protiv zvaničnog Vašingtona, te konzervativnih stavova o pitanjima poput abortusa i prava homoseksualaca. Međutim, nedavna anketa dnevnika Vašington post i mreže Ej-Bi-Si pokazala je da 56 odsto registrovanih birača smatra da Tramp nije kvalifikovan da bude predsednik. Milijarder je poznat po spornim izjavama o imigrantima, pa je na jučerašnjem skupu rekao da su Sjedinjene Države deponija za ostatak sveta.

Kada je reč o pretendentima na predsedničku nominaciju Demokratske stranke, bivša državna sekretarka Hilari Klinton i dalje ima prednost u odnosu na senatora iz Vermonta Bernija Sandersa, iako joj pada podrška.

XS
SM
MD
LG