Linkovi

Primarni izbori: Pobedio dugogodišnji senator iz Misisipija


Senator Tad Kokran pobednik na primarnim izborima u Misisipiju
Senator Tad Kokran pobednik na primarnim izborima u Misisipiju

Dugogodišnji američki senator iz Misisipija, Tad Kokran, odneo je tesnu pobedu nad svojim protivnikom iz pokreta Čajanka, Krisom Mek Danijelom tokom jučerašnjeg drugog kruga primarnih izbora pred senatsku trku kasnije ove godine.

Pre dve nedelje drugi visoko rangirani repubilkanski lider, kongresmen Erik Kantor, izgubio je svoje mesto u Kongresu iz države Virdžinije od konzervativnijeg kandidata Mek Danijela, kojeg podržava pokret Čajanka.

MekDanijel je dobio više glasova tokom prvog kruga primarnih izbora 3. juna, ali nije dobio 50 procentnu većinu neophodnu da se izbegne drugi krug.

Tokom drugog kruga, Kokran je iskoristio neobični apel demokratskim biračima koji nisu glasali na demokratskim primarnim izborima i stoga su imali pravo da glasaju u drugom krugu republikanskih primarnih izbora iako su registrovani kao demokrate.

MekDanijel je indirektno kritikovao taj potez rekavši svojim sledbenicima nakon jučerašnjeg glasanja da su postojale „desetine neregularnosti“ tokom drugog kruga.

On je ukazao da, pre no što trka bude završena, Misisipi „apsolutno mora biti siguran“ „da su pobedu odneli republikanski birači.“
MekDanijelovi sledbenici podržavaju manje vladine troškove i niže poreske stope, dok Kokran iznosi argument da su Misisipiju, jednoj od najsiromašnijih američkih država, potrebne milijarde dolara federalne pomoći za štetu u prirodnim katastrofama, kao i vojnu i poljoprivrednu podršku.

XS
SM
MD
LG