Linkovi

Izjednačena trka uoči izbora


Republikanski predsednički kandidat Mit Romni i predsednik Barak Obama
Republikanski predsednički kandidat Mit Romni i predsednik Barak Obama

Predsednik Obama ima pak neznatnu prednost u saveznim državama koje su ključne za osvajanje 270 elektorskih glasova, neophodnih za pobedu.

Predsjednik Barak Obama i njegov protivkandidat, bivši guverner Masačusetsa Mit Romni, izjednačeni su u anketama na nacionalnom nivou, dok predizborna kampanja ulazi u završnicu uoči predsjedničkih izbora u utorak.

Predsjednik ima neznatnu prednost u saveznim državama koje su ključne za osvajanje 270 elektorskih glasova, neophodnih za pobjedu na izborima. Oba kandidata danas govore na skupovima u nekim od odlučujućih država. Na jutrošnjem mitingu u Nju Hempširu, Romni je ponovo kritikovao Obamine rezultate, poručujući da predsjednik nije mogao da ispuni data obećanja.

"Rekao je da će prepoloviti deficit. Udvostručio ga je. Rekao je da će se usredsrediti na radna mjesta. Umesto toga, usredsredio se na na svoju reformu zdravstvene zaštite zbog koje se gube radna mesta. Rekao je da će smanjiti cijenu zdravstvenog osiguranja za dvije i po hiljade dolara godišnje. Prosjek je međutim veći za tri hiljade po porodici.”

Obama je na jučerašnjem skupu u Ohaju takođe oštro kritikovao svog republikanskog rivala. Predsjednik je optužio Romnija da ne govori istinu u političkom oglasu na televiziji, kojim se sugeriše da je pomoć administracije automobilskoj industriji rezultirala seljenjem radnih mjesta u Kinu.

"Ovo nije igra. U pitanju su poslovi ljudi. Njihovi životi. Ove automobilske kompanije ulažu mnogo napora da naprave odlične proizvode, ali i da se pobrinu da svi u Americi znaju koliko su posvećeni proizvodnji automobile na američkom tlu. Ne plašite vrijedne Amerikance da bi ste pridobili glasove. U tome nije suština položaja predsjednika. To nije liderstvo.”

Obama će nastaviti predizborne aktivnosti u Ohaju, kao i u Viskonsinu, Ajovi, Virdžiniji i Vašingtonu. Republikanski kandidat takođe će danas biti u Ajovi, a nakon toga u Koloradu.
XS
SM
MD
LG